Skal du ta opp et forbrukslån, er det mye du bør sette deg inn i før du aksepterer. Dette er et av lånene der du ikke trenger å stille sikkerhet i noe. Det er også et kortsiktig lån. Dette kan for mange innebære å samle flere små utgiftsposter til lån og kredittkort, i en stor post. Slik kan du også oppnå bedre økonomi. Det kan også være fordi du har planer som krever ekstra penger, over en kort periode.
Når du tenker på å ta opp et forbrukslån, kan det ofte være vanskelig å velge det rette. Det finnes mange tilbud. Lån er basert på hva som passer best for deg. For noen er det viktig med lav rente, mens for andre er det viktig med lenger nedbetalingstid. Dette betyr mindre månedsbeløp. Bruker du en forbrukslån kalkulator (se forbrukslån.no/lånekalkulator/) , vil du straks få vite hva som kan forventes i forhold til månedlige utgifter. Du vil også kunne planlegge, og få et overblikk over hva som finnes på markedet.
- Månedlige kostnader
- Effektiv rente
- Totalkostnad over tid
- Beregn ut fra nedbetalingstid
Det koster så lite
Med kalkulatoren ser du på en enkel måte hva et forbrukslån vil koste over tid. Du vil også kunne se om du kan spare, ved å slå sammen smålån i et større lån. Kalkulatoren kan også brukes til å undersøke om det er lurt å refinansiere annen gjeld med et lån. Slik ser du hvor mye du kan spare ved å gjøre dette. Først legger du inn informasjon i lånekalkulatoren. Det som vises inkluderer både effektiv rente, og avdrag du vil få ved et eventuelt lån.
- God oversikt
- Se om du kan spare
Alt er automatisert
Om du søker et forbrukslån hos DNB eller andre andre banker, er søknaden stort sett automatisert. Mange søknader kan i dag behandles ferdig på én dag. Dette fordi gjeldsregisteret utveksler informasjon automatisk. Når du søker, vil låneaktør gjøre en kredittsjekk. Din betalingshistorikk blir da automatisk hentet fra et kredittopplysningsselskap. Formålet med dette er å kunne se hva slags inntektsnivå du har. Både nåværende og tidligere. Du kan også se på din nåværende gjeld, samt ting som spiller inn på din økonomiske situasjon.
- Automatisert søknad
- Kredittsjekk gjøres før innvilging
Når du har søkt lån fra flere tilbydere og fått svar, er det viktig å sammenligne tilbudene. Bankene gir ulike tilbud, og det er opp til deg å finne ut hva som er viktigst. For noen vil kort nedbetalingstid og lavere totalkostnad være det viktigste. For andre lenger nedbetalingstid og lavere månedskostnader. Normal nedbetalingstid på forbrukslån ligger på mellom ett og fem år. Du kan betale ned raskere om du ønsker. Ved refinansiering av gjeld, kan du i noen tilfeller få inntil 15 års nedbetaling.
Få en oversikt over tilbudene
Det er enkelt å få en oversikt over hvilke banker som tilbyr usikre lån. Disse tilbyr også kalkulatorer for å beregne lånekostnader. Det finnes flere nettsider som tilbyr å sende søknader til flere ulike banker, og vise alle tilbudene. Det gjør det enkelt å søke om lån. Slik behøver du kun fylle ut én søknad, som sendes til flere banker. Du får dermed oversikt over alle tilbudene på ett og samme sted. Prosessen er utarbeidet for at det skal være enkelt for deg å finne frem til lånet med best vilkår for deg.
Bruk av tredjepart
Når du benytter deg av en tredjepart for søknad av lån, bør du tenke på at de ikke står ansvarlig for lånetilbudet. De sender inn søknad om norske forbrukslån til bankene på dine vegne, og kommer tilbake til deg med bankens tilbud. Kundeforholdet, om du inngår en låneavtale, vil du ha med banken du velger å signere kontrakt med. Det er også ditt ansvar å påse at all informasjon gitt til banken er korrekt. Selv om veldig mye kan hentes inn automatisk fra Gjeldsregisteret og Skatteetaten.
- Samme søknad til flere banker
- Alle tilbud samlet på ett sted
Det er enkelt og oversiktlig å benytte seg av en tredjepart når du skal søke om lån. Også når du bruker portaler for sammenligning av dette. Det kan være overveldende med tilbud fra opp mot tjue banker. Uansett hva du foretrekker, er det anbefalt å sammenligne lånetilbudene på markedet før du søker, eller godtar et tilbud. Det kan spare deg for mye penger i både renter, gebyrer og nedbetalingstid. Dette da alle banker opererer med ulike vilkår.
Hvordan kutte totalkostnaden
Når du bruker en kalkulator for å beregne lån, får du opp et estimat. Dette viser hvor mye det vil koste å betjene lånet i måneden med en bestemt nedbetalingstid. Det er ofte lurt å velge en lenger nedbetalingstid. Slik er du sikker på at du kan betjene lånet. Betal heller inn ekstra når du har mulighet til det. Hvor mye lånet vil koste totalt, avhenger av hvor mye du låner. Det avhenger også av hvor høye rentene er, og hvilke ekstra gebyrer som kreves. Lånets nedbetalingstid er også relevant. Betaler du mer i måneden, går lånet ned fortere.
FAQ
Hvem kan få forbrukslån?
Bankene opererer med ulike kriterier på forbrukslån uten sikkerhet. Du må være over 18 år, men noen opererer med 23 år. Du må også ha en fast årsinntekt på over 200 000 kroner, samt ingen betalingsanmerkninger. Hva du har av gjeld fra før, bestemmer også hva du kan få innvilget av lån og kreditt.
Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?
Nominell rente er kun grunnrenten du betaler på lånet. Effektiv rente er grunnrenten, pluss ekstra kostnader som gebyrer og avgifter. Noen banker opererer med nominell rente på sine tilbud. Denne renten er noe lavere enn effektiv rente. For å finne den reelle kostnaden, må du se på den effektive renten.
Hva gjør gjeldsregisteret?
Gjeldsregisteret er et register over all usikret gjeld som er registrert på en person. I registeret vil du finne informasjon om alle kredittkort, både utestående saldo og total kredittgrense, og om du har handlekontoer. Her er det viktig å vite at det er den totale rammen for kreditt som blir registrert som lån. Ikke utestående beløp.