Tips til sykkelferien

Tips til sykkelferien

En fin sykkelferie er noe alle kan få til på 1-2-3:

Du trenger:

 1. En sykkel som virker. Du trenger ikke en spesiell type eller en dyr spesialsykkel for å få en fin sykkelferie. Har du en sykkel som passer deg er du godt i gang.
 2. Ha hyggelige, overkommelige ambisjoner. Å sykle Norge på langs kan du gjøre senere. Finn heller en hyggelig rute her som ikke er så lang. Og husk at det er lov å stoppe på hyggelige steder underveis! Et godt tips er å ta utganspunkt i Syklist Velkommen reisemål – her er du som syklist ekstra velkommen, og de har oversikt over mange fine småturer du kan ta.
 3. Hopp i det! Det går fint, selv om du ikke er topptrent eller har tipp topp utstyr.

Har du barn er det ikke noe problem. Her får du tips til hvordan du kan få en fin sykkelferie med barn.

Vi har her samlet noen gode råd & tips til planlegging og gjennomføring av en hyggelig sykkelferie:

Nyt selve turen

 • Tursykling er hyggeligst når man har pust i gjen til å slå av en prat. Det er ingen skam å sette ned farten!
 • Det er også tillatt å trille i oppoverbakken. Utnytt girene på sykkelen
 • Fyll alltid opp vannflasken når det er mulighet for det, så risikerer du ikke at den er tom akkurat i det du er tørst.
 • Ha alltid en banan eller annen enegirik matbit i reserve.
 • Et gelesete til å sette utenpå det vanlige sykkelsetet kan være en god investering, de selges i de fleste sportsforretninger.

Sikkerhet

 • Gi tydelige tegn på hva du skal gjøre til de andre som bruker vegen!
 • Informere gående om at du er på vei ved å bruke ringeklokke eller stemmen!
 • Bruk hjelm! Det er viktigere å passe på hjernen enn hårfrisyren…
 • Sjekk at du har skikkelig lys både foran og bak på sykkelen i tilfelle du må sykle gjennom tunneler på veien.
 • Ha alltid lappesaker på lur, og sjekk at du har rett pumpe for dine ventiler.

Bagasje

Mange overvurderer behov for oppakking på tur og får en unødvendig omfangsrik og tung bagasje å dra på. Dette vil særlig merkes i oppoverbakkene. Å pakke lett er en kunst og med erfaring vil du lære hva du faktisk trenger på tur og hva som kan legges igjen hjemme.

Har du mer enn tre-fire kilo oppakning bør du droppe ryggsekk og i stedet velge sykkelvesker. Sykkelvesker finnes i flere kvaliteter, og de vanntette er absolutt å anbefale. Bruker du vesker både foran og bak vil du få en meget god stabilitet på sykkelen.

En liten styreveske er kjekk å ha av flere grunner. Du kan feste kartet på lokket og dessuten få tilgang på ting du trenger i farta, som snacks, penger, solbriller, en lett regnjakke etc.

Jo flere ting du legger igjen, jo lettere blir bagasjen. Dersom hovedmålet for turen er primært er sykling, finnes det ting som kanskje kan legges igjen, for eksempel kikkert, radio, bøker, discman, termos, turøks, og ekstra kokekjele. Prøv også å beregne mat og toalettartikler slik at du har med akkurat nok til turen, men heller ikke mer.

Så litt hardt erhvervet kunnskap: unngå gjenstander av glass (f.eks syltetøyglass). Knekkebrød er ingen god idé å ha i veskene på grusvei-turer. Klissete pålegg bør bare tas med bare om de transporteres i beholdere med skrulokk.

Klær

Du bør tenke vekt når du pakker og dersom du har som utgangspunkt at turdager har andre krav enn hverdager, kan oppakningen bli helt overkommelig. Du trenger for eksempel neppe fullt klesskift hverdag. Her følger noen råd om hva som bør være med, og noen tips for å få bagasjen lettere.

Klimaet i Norge er skiftende og spennende. Også om sommeren må man være forberedt på ufyselig og kjølig vær, særlig på fjellet. Lette ytterplagg i vanntett og gjerne pustende kvalitet er et godt utgangspunkt for å beskytte seg og ha det komfortabelt. Vanlig treningsjakke og bukse er ikke tilstrekkelig i dårlig vær. På fjellet bør også lue og votter pakkes, gjerne sammen med skoovertrekk laget for sykling.

Superundertøy er gode basisplagg og en tynn fleecejakke eller lett ullundertøy isolerer bra.

Dersom turen ikke inkludere overnatting ute trenger man ikke mye varme klær, siden sykkelaktiviteten i seg selv produserer kroppsvarme.

Vanlige jeans er lite egnet som sykkelplagg, det er heller ikke tykke ullgensere. Joggesko har myke såler og kan gi ømme føtter for en syklist. Skal du sykle flere timer om dagen kan det være en ide å bruke sko med stivere såler, for eksempel såkalte trekkingsko eller lette fjellsko.

På litt lengre sykkelturer vil det være komfortabelt å ha egne sykkelbukser m/sittepute.

Overnatting

Syklist Velkommen hotell og pensjonater

Hvis du vil reise på egenhånd og ikke forhåndsbestille kan det lønne seg å sykle utenom høysesongen (juli). Da er det lettere å få plass på overnattingsstedene! Du finner liste over Syklist Velkommen overnattingsbedrifter under hver rute og reisemål. Det finnes selvsagt flere overnattingssteder, men disse har forpliktet seg til å ta spesielt godt vare på syklister og har forståelse for hvilke behov som er spesielle for oss som syklister på overnattingsstedet. De vil blant annet tilby:

 • et trygt sted å låse inn sykkelen
 • litt reparasjonsutstyr
 • kunnskaper om hvor du kan få hjelp med sykkelen på stedet
 • tørkemuligheter for klær, noen tilbyr også vaskemuligheter

Camping

Hvis du ønsker å bo i telt underveis kan mengde bagasje bli en viktig faktor. Dersom turen din ikke går på høyfjellet kan du klare deg med ganske beskjedent og lett campingutstyr. Et bevisst valg av lett sommersovepose, telt og underlag kan spare deg for flere kilo vekt. Et moderne lett tomannstelt veier omtrent to og en halv kilo, en sommersovepose komfortabel ned til et par varmegrader veier rundt en kilo.

Bestikk, kopp og tallerken finnes også i lette utgaver, blant annet plast.

Til fjellbruk om sommeren anbefales solid telt med mange barduner og en litt varmere sovepose, med komforttemperatur ned til et par minusgrader.

Miljø

Som sykkelturist er du i utgangspunktet en miljøvennlig turist, husk å ta hensyn til naturen når du ferdes i den også!

 • Ta alltid med dere søppel etter pauser eller camping
 • Tenk på hvor du tenner opp engangsgriller eller bål, og slukk alltid godt!
 • Sjekk regler for bålbrenning der dere oppholder dere.
 • Sykle ikke utenom sporene i stier ol, det lager sår i naturen!

Tenk på at neste sykkelturist som kommer forbi skal få en like god opplevelse som dere selv.

Utstyr på sykkelen

Utstyrsmengden du trenger på tur er i stor grad avhengig av hvordan type tur du skal på. Jo mer krevende tur, jo mer utstyr og verktøy er det smart å ha med.

På alle turer, også de korte, bør det være en selvfølge å ta med lappesaker og pumpe. Dessuten bør man alltid ha med en lite sammenleggbart sett med sekskantnøkler. Verktøyet veier ikke mer enn omtrent hundre gram, og med dette kan man feste og stramme det meste på en terrengsykkel.

På litt lengre turer kan det være en ide å ha med ekstra slange og en eikestrammer. Det er slettes ikke dumt å ha med også noen ekstra skruer til å feste blant annet bagasjebærere. En liten oljeflaske og en fille til å tørke bort olje og skitt kommer godt med om man har syklet i regn eller grisete forhold.

Før du legger ut på tur bør du også sjekke om traseen går gjennom tunneler, i så fall må du ha med for- og baklykt.

Andre ting som kan være kjekt å ha med på tur er en drikkeflaske m/holder, en liten vaier-lås, og en speedometer/ distansemåler.

Klatregrep på styret (bar-ends) er kjekt å ha fordi det gir anledning til å variere håndgrep og sittestilling underveis.

Tunneler

Det er ikke alle tunneler i Norge som er tillatt for syklister. Her er en fin side over norske tunneler som også kan være til hjelp, i tillegg kan lokale turistkontorer kontaktes for nærmere informasjon.

Send oss din reisereportasje

Vi vil gjerne høre fra din sykkelferie i Norge, kanskje du har gjort deg erfaringer som andre kan ha nytte av? Tips, erfaringer, bilder og annet som andre syklister kan ha nytte og glede av mottas med stor takk på [email protected]!

Flere tips:  sirasverden.no

Send oss gjerne dine gode tips hvis det er noe du mener mangler her!

Finn en sykkelferie som passer for deg

Barnevennlig sykkelferie

La barna få sitte i førersetet! Her er våre beste tips til turer som egner seg for små og større barn på egen sykkel. Her er sykkelturer med lite eller ingen biltrafikk og mulighet for å stoppe når bena blir trøtte og man trenger litt ”ismedisin” for å fortsette.

Billig sykkelferie

Fortvil ikke om budsjettet er stramt! Du trenger ikke en avansert sykkel og masse spesialutstyr for å reise på sykkelferie. Her er noen tips til hvordan man kan få en fin sykkelferie på et overkommelig feriebudsjett.

Luksuriøs Sykkelferie

Glem telt og tynne liggeunderlag, halvstekte pølser og våte klær. Mange syklist velkommen hoteller tilbyr god, 3-retters middag, herlige senger, en god dusj, muligheter for vask og tørk av tøy og bagasjetransport til neste sted. Alt ordner seg. Kjenn at skuldrene senker seg, du må ingenting. Bare nyte turen. Så langt du vil, så tungt du vil.

Norges fineste sykkelruter

De nasjonale og regionale rutene er litt lengre turer for voksne. Her er flotte sykkelruter over hele landet med ulike typer overnattingssteder underveis. Sykle hele eller deler av rutene. Så langt du vil, så tungt du vil, så behagelig du vil.

Stressfri sykkelferie

Har du lyst til å sykle i ferien, men orker ikke å stresse rundt? Da er Syklist Velkommen reisemål et godt tips! Her slipper du å bytte overnattingssted hver natt, og du har ingenting du skal rekke: her sykler du de dagene du har lyst, og finner på noe annet om været eller humøret skulle tilsi det.

Terrengsykkelferie

Her er et knippe steder og ruter som har spesialisert seg på å ta godt i mot deg som terrengsyklist. Her får du vasket og tørket klær, spylt og låst inn sykkelen, lånt verktøy, sovet godt, smurt niste til neste sykkeldag. Og drøssevis med gode naturopplevelser, mosjon, utfordringer og spenning selvfølgelig.