Telemarkskanalen

Telemarkskanalen

Porsgrunn - Dalen155 km
Ulefoss - Dalen115 km

Den Store Kanalturen:

Start: Ulefoss
Mål: Dalen
Lengde: 115 km
Høydeforskjell: ca 300 m
Strekning: Ruta går langs lite trafikkerte eller helt bilfrie veier og stier. Trasèen er noe kupert med enkelte bratte strekninger. 
Familievennlig: 
Ruta varierer fra lange bakker til flate og fine partier, de yngste må nok ha «drahjelp» enkelte strekninger. Det er mulig å velge kortere ruter langs kanalen. Flott startpunkt er Lunde, her kan man få leid sykler til store og små på Telemark Kanalcamping.
Skilting: 
Ruta er merket med egne sykkelskilt utenom strekningen fra Skien til Ulefoss.

Med sykkel kan du komme deg fra Ulefoss og inn til Dalen i indre Telemark på to dager.  Underveis kan du se de gamle sluseanleggene i full drift. De steinmurte sluseveggene, de enorme sluseportene, åpne- og lukkemekanismen – alt er autentisk. Telemark er i feriesammenheng mest kjent for kystlinjen sin, denne sykkelruta følger lite trafikkerte veier vestiver langs kanalen og for mange sikkert gjennom overraskende vill og dramatisk natur. Veien er stedvis kupert og turen egner seg derfor best for sykkelvante personer.

Turen går gjennom ganske øde trakter, men det finnes flere hoteller og campingplasser langs ruta. På Dalen, der sykkelturen avsluttes, kan du overnatte på det ærverdige Dalen Hotell fra 1894, – en helt spesiell opplevelse. Dalen Hotel mottok den anerkjente Europa Nostra-prisen for restaurering og bevaring i år 2000. Dagen etter kan du ta rutebåten vannveien tilbake, så har du virkelig ”gjort” denne delen av Telemark!

På kanalruta kombinerer du sykkelturen med en rolig seilas. Ruten følger kanalen stort sett hele veien med unntak fra Hogga til Dalen hvor den går innom Vrådal. Den er noe kupert med enkelte bratte strekninger, er godt skiltet, og har veldig lite eller ingen biltrafikk.

De fleste velger å følge en av kanalbåtene på strekningen fra Ulefoss til Dalen. På båtturen passeres slusene på Ulefoss, i Eidsfoss, Vrangfoss, Lunde, Kjeldal og Hogga. Nyt den rolige ferden over vakre vann, gjennom sluser og trange kanaler.

Båtturen fra Ulefoss til Dalen tar ca. 8,5 timer. Fra Dalen går turen på lite trafikkerte veier i et dramatisk og naturskjønt landskap sydover mot Vrådal, hvor vi anbefaler en overnatting. Herfra går turen mot Kviteseid med en lang stigning til å begynne med, før det går nedover i «serpentinersvinger».

Ta av ved Kviteseid Bygdetun og følg veien ned til Fjågesund og videre langs Flåvatn, hvor du følger kanalleden videre mot Lunde og Ulefoss. Vi anbefaler en stopp eller en overnatting ved Kilen Feriesenter hvor det er en flott sandstrand og mulighet for en rekke aktiviteter.

I Lunde bør du ta en stopp ved slusene og den hyggelige Slusekroa, hvor du kan følge slusingen. Etappen fra Vrangfoss til Ulefoss går på bilfri vei som ender ved Ulefos Hovedgaard.

Turen kan sykles begge veier. Husk å proviantere før du legger ut på dagens sykkeletappe. Matpakke kan kjøpes på samtlige hotell (du smører den selv). Det er begrenset med tilbud langs kanalruta, spesielt på strekningen fra Dalen til Vrådal.

Hvis du organiserer turen på egenhånd, må du huske på at det er begrenset kapasitet på kanalbåtene og overnattingsstedene i høysesongen. Kanalvegen langs Telemarkskanalen er nasjonal sykkelrute nummer to.

Du kan også ta ruta i motsatt retning: ta båten til Dalen og sykle ned igjen til Lunde, Ulefoss eller Skien.

Steder av interesse

Telemark Kanalcamping

Overnatting

I gangavstand fra Lunde sluse i Telemarkskanalen kan du leie sykkel, kjøpe kart og få tips til sykkelturer i nærområdet. Sykle på merkede sykkelruter i variert natur og kulturlandskap, eller finn dine egne sykkelveier.

Dalen Hotell

Overnatting

Dalen Hotel er et eventyrhotell. Bygd i 1894 i overdådig, romantisk stil med dragehode, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser. Dalen hotel er et av Norges eldste trehoteller.

Lystang Camping

Overnatting

Lystang Camping ligger ved Heddalsvatnet, midt mellom Notodden og Gvarv – en terrassecamping på solsiden av Telemarkskanalen, med utleiehytter, gode plasser til telt, bobiler og mindre campingvogner. Adgang til kjøkken, med vaskerom og tørkemuligheter.

Lunde Vandrerhjem

Overnatting

Vandrerhjemmet i Lunde ligger kun 1 km fra Telemarkskanalen. Vi tilbyr rimelig overnatting på familie-, dobbelt- eller enkeltrom midt i Telemark. Rommene er store og alle har eget bad, kjøleskap og litt kjøkkenutstyr. Stort og velutstyrt gjestekjøkken.

Quality Straand Hotell

Overnatting

Quality Straand Hotel i Vrådal er et av Telemarks fremste fullservice hotell. Straand Hotel er viden kjent for et allsidig aktivitetstilbud og et velrenommert kjøkken enten det gjelder kurs og konferanse eller ferie og fritid.

Dalen Bed & Breakfast

Overnatting

Ca. 50 meter fra Dalen Hotell finner du Dalen Bed & Breakfast med sjarmerende rom og god service for syklister.

Dalen Turistkontor

Turistkontor

Turistkontoret på Dalen ligg i sentrum, midt i handlegata, i enden av Telemarkskanalen.

Telemarkskanalen består av to kanalanlegg med til sammen 8 sluseanlegg og 18 slusekammere. Til sammen 105 kilometer, gjennom 6 kommuner

Da Telemarkskanalen sto ferdig i 1892 ble den ute i Europa betegnet som et ”åttende underverk”. Fem hundre mann hadde da jobbet i 5 år med å sprenge seg vei gjennom fjellet. Med hele 18 slusekammere var veien banet fra Skien og inn til urnorske Dalen, en seilas på105 km og med en høydeforskjell på72 meter.

Norsjø-Skienkanalen (ferdig i 1861)

  • Skien sluse: 5 meter/1 kammer
  • Løveid sluse: 10 meter/3 kamre

Bandak-Norsjøkanalen (ferdig i 1892)

  • Ulefos: 11 meter/3 kamre
  • Eidsfoss: 10 meter/2 kamre
  • Vrangfoss: 23 meter/5 kamre
  • Lunde: 3 meter/1 kammer
  • Kjeldal: 3 meter/1 kammer
  • Hogga: 7 meter/2 kamre
  • Endepunkt: Dalen (72 m.o.h.)

Visit Telemark tilbyr ferdige sykkelpakker inkludert både plass på båten og overnatting med mat.

Det er en rekke sykkeltilbud tilgjengelig, den mest klassiske turen er Kanalruta:

Kanalruta

Sykkeltur langs Telemarkskanalens ville og vakre natur på to dager – fra Ulefoss til Dalen i indre Telemark.

Landskaper’n

Landskaper’n går rundt Flåbygd og er en av de mest populære sykkelrutene i området.

Hvis du organiserer turen på egenhånd, må du huske på at det er begrenset kapasitet på kanalbåtene og overnattingsstedene i høysesongen. Kanalvegen langs Telemarkskanalen er nasjonal sykkelrute nummer to.

Tilbake til forrige side