Mjøstråkk

Mjøstråkk

Minnesund – Gjøvik 72 km – Krevende
Gjøvik – Lillehammer 48 km – Middels krevende
Lillehammer – Hamar 61 km – Middels lett
Hamar – Minnesund 53 km – Middels lett

Mjøstråkk er navnet på den 250 kilometer lange sykkelruta rundt Norges største innsjø Mjøsa.

Ved Mjøsa ligger de tre største Mjøsbyene Gjøvik, Hamar og Lillehammer i tillegg til en rekke mindre tettsteder.

Sykkelruta er godt skiltet og veiene det sykles på er en kombinasjon av grus og asfalt.

Det finnes en rekke attraksjoner og severdigheter rundt Mjøsa som er merket og beskrevet i “Mjøstråkk-kartet”. på sykkel rundt Mjøsa får man oppleve den vakre innsjøen på nært hold, med duvende åkrer og grønne åser som omgivelser. Få ekte opplevelser og glede på sykkel rundt Mjøsa!

Rutene passer både for barn og voksne, og det er flere forskjellige distanser å velge mellom.

Ruta er fra Middels lett til middels krevende. Barn fra 10 års alder kan være med på deler av ruta, for eksempel fra Totenåsen til Gjøvik.

Mjøstråkk er skiltet som sykkelrute 7 med eget “Mjøstråkk”-symbol på skiltene. Ruta går gjennom et variert kulturlandskap forbi korn og potet, hester og storfe på beite, og gjennom noe skog, mens lengre strekninger har nærhet til Mjøsa. Underveis brytes roen av byliv med mulighet for flere aktiviteter!

Turen er lett å stykke opp, da jernbanen sjelden er langt unna. Flere muligheter for kombinasjon får du med Skibladner. Sykkelkart fås kjøpt på Hamar-regionen Turistkontor – Tel: +47 62 51 75 03.

Lettsyklet

Turen er lettsyklet, og det veksler mellom flatt og noe småkupert, samt et par tyngre bakker. Ruta kan sykles i begge retninger. For barnefamilier anbefales spesielt områdene nord og sør for Hamar, mot Brumunddal og til Tangen.

Gamleveien

Et spennende parti er gamleveien sør for Lillehammer til Brøttumsbakkene.

Videre er det fint rundt Moelv og Åshøgda på Ringsaker. Ikke minst er Domkirkeodden en perle. Her er fine bademuligheter og mange av Hamars populære museum, blant annet Jernbanesmuseet. Gjennom Stange blir landskapsrommet større med store velholdte gårder ned mot Mjøsa. Sør for Tangen “klemmes” du inn mellom jernbanen og E6 i skråningen mot Mjøsa, før du fra Minnesund følger østsiden av Vorma til Eidsvoll.

Ta en rast på turen

Underveis er det mulighet for rast på Nedre Berg Gård ved gamleveien, hvor det er bade- og lekeområde, og på Samuelstuen Camping ved Brøttum. Fine rasteplasser er det også i Moelv ved Mjøsa og på Jessnesstranda, og i området nord for Hamar, dessuten på Tangenodden Camping. Mellom Tangen og Minnesund er det få muligheter.

Lite trafikk

Mjøstråkk er lagt til veier som har svært liten trafikk, og gjennom Hamar sykler du på turvei langs Mjøsa helt til stasjonsområdet, og deretter på sykkelvei fram til du kan ta av mot Stange. Mellom Lillehammer og Moelv er det noe trafikk, og en kort strekning før Tangen. Dessverre må du ut på E6 noen kilometer mellom Morskogen og Langset, men her har du valget mellom å sykle på en bred veiskulder eller på en smal tilrettelagt sykkelstripe på den andre siden av autovernet. Begge deler føles ubehagelig, men det oppleves ikke spesielt utrygt.

Variert vegdekke

Ruta går stort sett på asfaltveier, men grus på gamleveien til Brøttumsbakkene, og på turveien langs Mjøsa nord for Hamar og et kort stykke etter Stange kirke.

Ønsker du å kombinere sykkelturen med en opplevelse med Mjøsas hvite svane, Skibladner kan du ta med sykkelen ombord. På grunn av begrenset plass er det lurt å bestille på forhånd. Send mail til Skibladner på [email protected]

Sykkelturer rundt Mjøsa

På Gjøvik finner du flere nærmest bilfrie veier og stier som er ideelle for sykkel.  Enten om du vil oppleve attraksjoner eller natur, eller bare få litt mosjon har vi en sykkeltur som passer for deg. Har du ikke med deg din egen sykkel kan du leie hos turistkontoret på Gjøvik!

Les mer og bestill tur

Tog og båt:

Gode kombinasjonsmuligheter med tog. Ta toget til Hamar eller Lillehammer (Dovrebanen) eller til Gjøvik (Gjøvikbanen).
Flott å kombinere sykkelturen med Skibladner.

Sykkelkart fås kjøpt på Hamar Turistkontor, Telefon: +47 62 51 75 03.

Steder av interesse

Gjøvik Vandrerhjem

Overnatting

Gjøvik Vandrerhjem har en idyllisk beliggenhet like ved friluftsområdet Fastland. De fleste rommene har dusj/wc. Alle rom har TV og gratis trådløs internettilkobling. Frokostbuffet, sengetøy og håndklær er inkludert i overnattingsprisen.

Lillehammer Vandrerhjem Stasjonen

Overnatting

HI Lillehammer Vandrerhjem – Stasjonen Hotell tilbyr deg god og rimelig overnatting i Lillehammer sentrum sentralt på buss/jernbanestasjonen. Alle våre rom har hotellstandard, TV og gratis WIFI og fra tidlig morgen serverer vi deg en stor frokostbuffet.

På Nordseter på Lillehammerfjellet 12 km fra Lillehammer sentrum finnes også et servicesenter for syklister hvor du kan få turtips og turkart. Her får du også tak i sykkelutstyr og hjelp til enkel reparering av sykler og vedlikehold. Her får du kjøpt ekstra slanger, sykkelolje og lappeutstyr, og du kan benytte deg av vaskefasiliteter for sykler.

Nordseter ligger 850 m over havet og er preget av skogsstrekninger, fjellvidder og fiskevann. Nordseter har preparerte skiløyper, og på sommerstid er fjellet tilgjengelig både på sykkel, til fots eller på hesteryggen.

Området er også godt egnet for tursykling. Her er passe utfordringer for store og små. Du kan velge å sykle på lette veier eller krevende stier. Kombiner gjerne med å leie kano eller robåt på Nevelvann (900 m.o.h.). Sykkelutleie og organiserte turer som elgsafari og elvepadling.

Her er også et servicesenter for syklister hvor du kan få turtips og turkart. Her får du også tak i sykkelutstyr og hjelp til enkel reparering av sykler og vedlikehold. Her får du kjøpt ekstra slanger, sykkelolje og lappeutstyr, og du kan benytte deg av vaskefasiliteter for sykler. Du kan også leie sykkelhjelmer, sykler, sykkelvogner og annet turutstyr på Nordseter Fjellpark.

Tilbake til forrige side