Hallingdalsruta

Hallingdalsruta

Hallingdal byr på eventyrlige muligheter for sykling! Veiene fører deg gjennom levende bygder og stølslag, over fjell, langs elver og vann – hele tiden omkranset av vakker natur. Her finner du et tre dagers turforslag beregnet på barnefamilier som ønsker å kombinere sykkelturen med andre opplevelser og aktiviteter.

Hallingdalsruta tar deg fra Geilo til Nesbyen, en distanse på 77 km i relativt lett terreng. Ruta går videre til Drammen og er en del av Nasjonal Sykkelrute 4, som binder Bergen og Oslo sammen.

Lengde: 77 km
Høydeforskjell: 635 meter

Strekning: Ruta går for det meste i noe kupert skogsterreng. Lite trafikk bortsett fra 1 kort strekning ved Svenkerud langs R7. Noe grus og noe asfalt. Bruk en robust sykkel.

Familievennlig: Strekningen Geilo-Nesbyen er godt egnet for barn på egen sykkel. Spesielt Gol og Nesbyen har mange barnevennlige aktivitetstilbud.

Skilting: Ruta er skiltet med Statens Vegvesenets rødbrune skilt mellom Geilo og Gol. (Nasjonal sykkelrute 4). Resten av ruta er skiltet med sykkelskilt i tre

Forslag til 3 dagers tur

Geilo – Ål (28 km), dag 1

Den første etappen har en fallhøyde på 330 meter og er relativt lett med mange nedoverbakker.
Før du tar fatt på turen ned bakkene til Ål, kan du også unne deg en tur rundt Ustedalsfjorden (10 km). Her passerer du flere kulturelle attraksjoner, slik som Fekjo Kulturminnepark, Tuftebrua og Geilojordet (bygdetun).

Fra Geilo til Ål går turen i idyllisk skogsterreng til Kleivi, deretter langs den trivelige Strandafjorden. Ved enden av fjorden er det tilrettelagt en familievennlig badeplass, der en stopp for rast og bading anbefales.

I Ål sentrum finner du et bredt utvalg av ulike forretninger og Kulturhuset som rommer både Galleri Syningen, Rolf Nesch Museet, Hallingrosa utstilling, turistkontor, bibliotek og kino.

Ål – Gol (29 km), dag 2

Etappe to fra Ål sentrum følger asfaltert, men lite trafikert, vei til Gullhagen hvor elven krysses. Turen fortsetter videre på gode grusveier forbi Torpo til Rotneim. De siste 6 kilometerene til Gol følger den asfalterte gang- og sykkelveien langs Riksvei 7

Underveis kan du ta en avstikker fra sykkelruta og besøke Torpo. Her finner du Torpo Stavkyrkje fra 1160, dagligvareforretning og sykkelverksted.

Vel fremme i Gol sentrum kan du besøke Tropicana Badeland, Oline SPA, Middelalderparken med Gol Stavkyrkje, Hallingglass, Skinnfellmakern, Gol Motor og Fritidspark – eller rett og slett vandre rundt i de mange butikkene. Her finner du også en rekke ulike serveringssteder.

Gol – Nesbyen (20km), dag 3

Den siste etappen tar deg gjennom Gol sentrum, forbi stasjonen og langs en idyllisk grusvei parallelt med Hallingdalselva. Midtveis tar grusveien slut og du følger den asfalterte gamlevegen videre til Nesbyen stasjon og sentrum.

Mellom Svenkerud og Nesbyen kan du ta en avstikker for å besøke Gardnos Meteorittkrater. Her kan du se hvordan en meteoritt formet landskapet for mange tusen år siden. Natursti og guiding tilbys.

Vel fremme i Nesbyen kan du ta turen til Hallingdal Museum, som er et omfattende folkemuseum. Her er det også fint å spise dagens matpakke. Gamle Nes (sentrum) er også verdt et besøk.

Fra Nesbyen kan du ta toget hjemover, eller til Geilo dersom du har parkert bilen der.

Nasjonal Sykkelrute 4 fortsetter videre over fjellet til Heddalen i Valdres, deretter mot Hønefoss og Oslo.

Velkommen til gode sykkelopplevelser i Hallingdal!

 

Kombiner Hallingdalsruta med Golsfjellet og Mjølkevegen

På Gol er det flott å sykle (eller få transport fra Gol Stasjon, ta kontakt med Storefjell Resort Hotel) opp til Syklist Velkommen Reisemål Golsfjellet. Her er det mange fine lokale sykkelruter rundt på Golsfjellet og stølsvidda i Valdres.
Fra Golsfjellet er det også fint å sykle Mjølkevegen videre til Valdres og Vinstra, der du kan ta toget tilbake til Gol.

Steder av interesse

Hagaled Gjestegård

Overnatting

Overnatting i historiske bygninger. Her venter oppredde senger og moderne komfort, men vi tror dere også vil trives på grunn av den hjemlige atmosfæren og det tradisjonsrike særpreg hvert rom har.

Birkelund Camping

Overnatting

Campingplass med 14 hytter og 40 caravan/tent/bobil plasser. Flott område for sykling, midt mellom Geilo, Ål og Bergsjøområdet. Sykle opp til Hallingskarvet Nasjonal Park eller Reineskarvet, og slapp av i vår badstue etter turen. Her er det tilgjengelig turbeskrivelse med kart, og du kan låne terreng/tursykler til å utforske området.

Hallingdal Feriepark

Overnatting

Hallingdal Feriepark er 5 stjerners camping med førsteklasses hytter til leie. Vår ambisjon har vært å sette en ny standard for camping i Norge. Camping magasin og camping-anmeldere har forlengst kalt vår park landets beste. Om du vil ha en enkelt overnatting, en lang hytteferie eller camping sesongplass, bo i egen bobil, campingvogn eller telt… vi skal gjøre vårt ytterste for at du trives! Gratis wifi for alle våre gjester!

Rødungstøl Høyfjellshotell

Overnatting

Rødungstøl Høyfjellshotell tilbyr deg overnatting, aktiviteter og opplevelser i hjertet av høyfjellet i Hallingdal. Flott plassert i Bergsjøområdet med kilometervis av grusveier å sykle på.

Ål turistkontor

Turistkontor

Ål Turistinformasjon finner du i Ål kulturhus. Her finner du en mengde brosjyrer og forslag til aktiviteter i og rundt Ål, Hallingdal og deler av Øst- og Vestlandet. Ål er et godt utgangspunkt for informasjon om blant annet Hallingdalsruta og terrengsykling i Bergsjøområdet. 

Tilbake til forrige side