Atlanterhavsruta

Atlanterhavsruta

LengdeCa. 200 km
BiltrafikkRuta går stort sett på lavtrafikkerte veger, men spesielt langs Nasjonal turistveg «Atlanterhavsvegen» er det stor trafikk i turistsesongen.
Passer forAlle, barn fra 12-13 årsalder. Ruta utover øyene Harøya – Finnøy – Orta – Aukra er lettsyklet, og denne delen av strekningen er dermed godt egnet for mindre barn og voksne i normal fysisk form. De delene av ruta som er på mer trafikkert vei som Atlanterhavsveien er ikke egnet for små barn.

Nasjonal sykkelrute 1/Eurovelo 1 har på strekningen mellom Ålesund og Kristiansund fått navnet Atlanterhavsruta. Den går i lett kupert terreng langs kysten og over flere øyer, og turen gir en unik nærkontakt med havet og kystlandskapet. Ruta inneholder et hurtigbåt- og flere ferjesamband, og hele ruta er skiltet med burgunderrøde sykkelruteskilt. Det er også mulig å ta avstikkere til andre øyer i skjærgården som ikke inngår i nasjonal sykkelrute 1.

På strekningen fra Kårvåg til Bud går ruta langs Nasjonal turistveg «Atlanterhavsvegen», en veg som i 2006 ble kåret til Århundrets byggverk i Norge. Dette er et flott veganlegg ytterst ute i havgapet, som innbyr til en storslått naturopplevelse uansett vær.

Det er mulig å prøve fiskelykken flere steder, og det er også mulig å kombinere sykkelturen med lette fjellturer med flott utsikt.

Langs ruta er det flere overnattingsalternativer og spisesteder, og det er i tillegg mulig å ta en avstikker til Molde, hvis en ønsker å kombinere turen med litt byliv.

Mellom Kristiansund og Averøy er det en undersjøisk tunnel der sykling er forbudt. Se nedenfor, eller på www.frammr.no for mer informasjon om transport gjennom tunnelen.

Over på Averøy anbefales å sykle avstikkere til Langøya, Honningsøya, Kjønnøya og Ramsøya.

Langs ruten ligger et mangfold av campingplasser, hytter, sjøhus og spennende spisesteder.

Turen har ingen kraftige stigninger og kan egne seg for familier med barn fra 12-13 års alder.

Se noen flotte bilder, film, turbeskrivelser og kart fra området på denne bloggen

Steder av interesse

Hopen brygge

Overnatting Restaurant

Restaurant, rom og leiligheter på Hopen på Smøla, noen med kjøkkenkrok. Handicapvennlig.

Ålesund – Kristiansund

  • Ruta går under navnet «Atlanterhavsruta», og samlet strekning er ca. 200 km
  • Underlag: Asfalt
  • Biltrafikk: Ruta går stort sett på lavtrafikkerte veger, men spesielt langs Nasjonal turistveg «Atlanterhavsvegen» er det stor trafikk i turistsesongen.

Ruta:

Ruta går fra Ålesund via bl.a. Harøya, Aukra, Bud og Atlanterhavsveien til Averøya og Kristiansund. Kombinasjon med fergeturer og korte etapper. Flatt/småkupert terreng og svært liten stigning, liten biltrafikk langs deler av ruta. Grusvei eller asfaltert vei, du har ikke behov for mountainbike. Fint å kombinere med Hurtigruten enten tilbake til Ålesund eller videre til Trondheim.

Når man ankommer Kristiansund er det flott å ta hurtigbåt ut til Syklist Velkommen reisemålet Smøla!

Skilting:

Ruta er merket og skiltet med Vegvesenets burgunderrøde skilt!

Familievennlig:

Ruta utover øyene Harøya – Finnøy – Orta – Aukra er lettsyklet, og denne delen av strekningen er dermed godt egnet for mindre barn og voksne i normal fysisk form. De delene av ruta som er på mer trafikkert vei som Atlanterhavsveien er ikke egnet for små barn.

Rutebeskrivelse

Molde – Finnøya: En tur ut i havgapet med sykkel er en opplevelse! Turen går langs veien helt nede ved havet stort sett hele tiden, og man passerer mange sjarmerende og interessante steder. Helleristninger, grotter og minner fra 2.verdenskrig kan man besøke langs ruta. På denne strekningen er det to fergeturer, som passer fint som avslapping. Prøv en av fylkes spesialiteter; ”svele” med om bord, og nyt overfarten. Man kommer så til Sandøy Kommune, en øykommune med sykling på så å si helt flate asfalterte veger. Naturen er preget av at vi nå er langt ute på kysten, husene er bygd i le for vær og vind og her lever størsteparten av de fastboende av fiske og skipsindustri. Ona fyr er et velkjent landemerke for skip som passerer havstykket utenfor, og Ona Keramikk er blitt populære gaveartikler å ta med seg hjem. Flere utsalg og verksteder på Ona kan besøkes.

Finnøya -Bud: Denne etappen går først med ferge fra Finnøy over til Småge, og så videre med ny ferge til Hollingsholmen og Fræna Kommune. Fræna er den største landbrukskommunen i Møre og Romsdal, noe man vil merke langs ruta. Fra Malmefjorden er det sykkelveg helt til Tornes. Her er det også muligheter til avstikkere fra hovedveien. En avstikker fra Moakrysset til den spennende kalksteinsgrotten Trollkirka er virkelig å anbefale. Fra Harøysund, like før Bud, går det i sommersesongen båt over til fiskeværet Bjørnsund. Her er det ingen fastboende, nå er det feriehusene og leirskolen som holder Bjørnsund i ”live”. Videre går turen til fiskeværet Bud som har blitt en turistattraksjon i seg selv. Her er det fortsatt mange som driver med fiske, man kan besøke et kystfort fra 2.verdenskrig, Bud Korskirke, man har en flott utsikt utover den beryktede skipsleia Hustadvika, flere fiskerestauranter, rorbuer og hytteanlegg som gjør at Bud er et attraktivt reisemål for mange.

Bud – Atlanterhavsvegen – Kristiansund: Dette er ingen fartsetappe, her skal man nyte turen og ta mange små stopp. Vegen følger kysten nordover og man sykler ytterst i havgapet nesten hele turen. Turen over selve Atlanterhavsveien, der man sykler fra holme til holme over åtte bruer, er prikken over i’en. Fiskelykken kan prøves fra bruene eller nede på bergene. Flere rasteplasser med toalett langs veien. Fra Geitøya, går det båttransport over til Håholmen, et idyllisk 1700-talls fiskevær. Over på Averøy anbefaler vi å sykle avstikkerne som er beskrevet til Langøya, Honningsøya, Kjønnøya og Ramsøya. Utsikten utover havet og det karakteristiske Hestkjæret fyr er fantastisk. En avstikker ut til idylliske Sveggsundet med rorbuer og smale sund er ikke mindre severdig. Mellom Averøya – Kristiansund er det en undersjøisk tunnel hvor man må ta buss fordi det ikke er tillatt å sykle gjennom tunnelen. Fra Kristiansund kan man returnere til Molde med Hurtigruta.

Anbefalt kart:

Turkartene Harøyfjorden, Molde og Kristiansund 1:50.000, Nordeca og Sør-Norge nord 1:325.000, Cappelendamm.

Tilbake til forrige side