Golsfjellet

Golsfjellet

Midt mellom Valdres og Hallingdal ligger Golsfjellet med endeløse herlige sykkelveier. Området byr på en rekke flotte  halvdags-, dag- til flerdagssturer.

Golsfjellet ligger nær enden av den kjente Mjølkevegen. Ruten som forbinder Gol med Otta via de flotte og tradisjonsrike fjellområdene mellom Hallingdal, Valdres og Gudbrandsdal.

Golsfjellet er et fantastisk område alle – også for barn på egen sykkel, med sine milevis med grusveier med liten biltrafikk og få bratte stigninger. Det ligger fine vann til bading og fisking her med kort vei til varierte og komfortable overnattingssteder.

Det er tilrettelagt for «11 på topp» om man ønsker å ta beina fatt. En fin variasjon til sykkelen! Ellers er det rikelig med aktiviteter både på Golsfjellet og på nærliggende reisemål. Snakk med vertene på hotellene!

Litteraturtips: boken Mjølkevegen med avstikkere – 15 sykkelturer Golsfjellet og Valdres

 

Steder av interesse

Kamben Høyfjellshotell

Overnatting

Kamben Høyfjellshotell ligger flott til midt på Golsfjellet, men masse sykkelmuligheter rett utenfor hotelldøren. Her får du lune og deilige omgivelser, med tømmervegger, peiskos og god hjemmelaget mat.

Storefjell Resort Hotel

Overnatting

Fullservice hotell på Golsfjellet: overnatting, restaurant, bar, dans/pianist 6 dager pr. uke, treningsrom / basseng / velvære med SPA-behandlinger.

Merket

Overnatting

Sentralt plassert nesten midt på Golsfjellet i Tisleidalen finner du Merket. Et moderne overnattingssted med lange tradisjoner og et historisk sus over tunet.

Oset Høyfjellshotell

Overnatting

Mangler tekst

Flotte sykkelturer på Golsfjellet

Golsfjellet har en rekke flotte sykkelruter å tilby som alle er svært godt merket. Rutene er merket A – H på sommerkartet som du kan laste ned. Hver og en har en liten turbeskrivelse i kartet. Noen av rutene er også beskrevet under. I tillegg er det mange lokale variasjoner som du kan komponere selv og dermed lage din egen ruter som passer deg.  Last ned det store Sommerkartet over Golsfjellet her (pdf). Ellers så kan du kjøpe på alle overnattingsstedene på reisemålet et terrengkart for Hemsedal, Golsfjellet og Valdres som kan benyttes til både sykkel, vandring og bil. Rutene kan alle kombineres med overnattingsstedene som er beskrevet under dette reisemålet. Så selv om startpunktet for beskrivelsen et sted så kan du lett benytte samme turen fra de andre. Du får trivelige råd i resepsjonen for turene! Parantes referer til sykkelkartets ruter.

Golsfjellet rundt

Golsfjellet Rundt er ei fin rute rundt fjellet. Det er en fin sykkeltur, som du kan starte alle steder på Golsfjellet. Mye av turen går langs Golsfjellveien, så det er bare å finne korteste vei dit, så er du i gang med runden.

Les mer

Vesle Golsfjellrunden

Mjølkevegen

Mjølkevegen binder sammen sykkelturene på Golsfjellet og Valdres med mange muligheter for dagsturer og gjerne med overnatting. Vi har syklet en to etappers tur fra Golsfjellet, som egner seg fint som en overnattingstur til Gomobu/ Vaset området. Her kan du ta inn på hyggelig overnatting, eller om du velger ei natt i medbrakt telt fra sykkeltrallen din.

 • Lengde dag 1 ca. 25 km.  Lengde dag 2 ca. 32 km.
 • Terreng fjellveier
 • Lett tur, bortsett fra bratt stigning i Gauklia
 • Egner seg for sykkeltralle
 • Høyeste punkt ca. 1050 moh. ved Brattåsen

Les mer

 

Turen Golsfjellet  – Gomobu / Vaset

– med eller uten overnatting

Mjølkevegen binder sammen sykkelturene på Golsfjellet og Valdres med mange muligheter for dagsturer og gjerne med overnatting. Vi har syklet en to etappers tur fra Golsfjellet, som egner seg fint som en overnattingstur til Gomobu/ Vaset området. Her kan du ta inn på hyggelig overnatting, eller om du velger ei natt i medbrakt telt fra sykkeltrallen din.

Etappe 1:

Vi starter turen vår ved Kamben og følger Golsfjellveien til Tisleifjorden og krysser over demningen. Vi fortsetter på Mjølkevegen videre til Furuset, så til Gauklia. Har du kamera i sekken er et av turens fototips ved mjølkerampa i Gauklia med den fine utsikten til Skogshorn. Kanskje hører du gjøken som holder til her og ser tranene danse elegant på jordet. Her er det greit å trille sykkelen i kneika, den er bratt. Videre går det oppover på lette gir til turens høyeste punkt på Brattåsen, hvor utsikten til Jotunheimen åpner seg. Neste grend er idylliske Valtjernstølan, før det er lett sykling videre til Gomobu, hele veien på Mjølkevegen. Hvis du velger å sykle ned til Vaset, kommer du ytterligere ned i høydemeter i en herlig utforbakke fra Gomobu.

Etappe 2:

Etter en god natt på fjellstue, hytte eller telt våkner du til en ny fin dag for sykling tilbake til Golsfjellet. Du sykler ut på Panoramavegen direkte fra Vaset. Hvis starten er på Gomobu, sykler du på oversiden av leilighetene, krysser alpinbakken og kommer ut i Panoramavegen ved bomstasjonen. Du tråkker på lette gir og nyter flott utsikt mot fine fjell. Når du kommer på toppen svinger du av veien hvor det er skiltet til Krististølen. Snart passerer du stølen og du får noen fine km. med panoramautsikt til Skogshorn og Golsfjellet.  Nå venter bonus fra gårsdagen motbakker, du skal ned alle høydemetrene du tråkket opp i går. Det går unna til du er nede ved Storfjorden, hvor det er fint å raste ved båthusene i vannkanten. Nå skal du videre langs elva mot Langestølen. Her er det supergode vafler og rømmegrøt, så en pause på den trivelige kolonialen med kafé for syklister anbefales. Det siste stykke er lett sykling hele veien tilbake til Golsfjellet via Furuset og Tisleifjorden. Du kommer raskt på demningen og er snart ”hjemme ” igjen. God tur!

 • Lengde dag 1 ca. 25 km.  Lengde dag 2 ca. 32 km.
 • Terreng fjellveier
 • Lett tur, bortsett fra bratt stigning i Gauklia
 • Egner seg for sykkeltralle
 • Høyeste punkt ca. 1050 moh. ved Brattåsen

Einarsetrunden

Einarsetrunden er en trivelig tur på stier og fjellvei. Markblomster, fuglekvitter og fine utsiktspunkt er noe av det du finner langs veien på denne runden. Bruk god tid og kos deg i  fjellnaturen.

 • Lengde ca. 13 km
 • Terreng: Fjellveier ca.11 km, flytsti ca. 2 km.
 • Lett tur, spar litt krefter til siste motbakke
 • Egner seg for sykkeltralle
 • Høyeste punkt ca. 1000 moh. ved Skutuset

Les mer

Reisen til Golsfjellet

Du kan bruke et miljøvennlig alternativ som ta tog til Gol med Bergensbanen fra Oslo eller Bergen. Fra Gol stasjon kan du også sykle nasjonal sykkelrute 5 som også Mjølkevegen følger mot Valdres. Med sykkel kan du også komme via Hallingdalsruta eller Numedalsruta og ta av mot Golsfjellet. Dersom du ønsker å unngå stigningene fra ca 200 moh til 1000 moh kan du  avtale transport med Storefjell, Kamben eller Oset. Ring og avtal med et av overnattingstedene en tid i forveien.

Tog til Gol, bestill hotelltaxi opp til Storefjell.

Kjøreruter fra Bergen

Kjøreruter fra Oslo

Kjøreruter fra Otta

Kjøreruter fra Kristiansand

Sykkelutleie

Overnattingsstadene samarbeider om utleie for sine overnattingsgjester. Ring ett av overnattingsstedene på Golsfjellet for å avtale dette.

Turistinformasjon

Overnattingsstedene på Golsfjellet har den beste lokalkunnskapen om aktiviteter og sykkelruter, eller praktiske råd ellers.
Eierne bor i det området du sykler og kan dermed gi ekstra verdifull informasjon gjennom sin resepsjon.

 

Bading:

 

Fiske:

 

Fjellturer:

Relaterte sykkelruter

Disse rutene er fine å kombinere med sykkelferie i Golsfjellet

Relaterte sykkelruter
Hallingdalsruta
Numedalsruta
Mjølkevegen

Fine lokale ruter

Vi anbefaler deg å prøve disse lokale rutene.

Lokale sykkelruter
Golsfjellet: Einarsetrunden
Golsfjellet rundt