Blaafarveværkets Turistinformasjon

Blaafarveværkets Turistinformasjon

Turistinformasjonen ligger sentralt plassert og er det første bygget du kommer til når du besøker Blaafarveværket.

Åpningstider:

11/5 – 16/6: tirsdag – lørdag kl 11-17. søndag og helligdager kl 11-18. mandag og 17. mai stengt

17/6 – 18/8: mandag – søndag kl 11-18

19/8 – 22/9: tirsdag – lørdag kl 11-17. søndag kl 11-18. mandag stengt

Turistkontoret for Norefjell og Norefjellruta

Turistinformasjonen dekker hele Norefjellregionen. Her er det billettsalg til Blaafarveværkets utstillinger, salg av et utvalg av Blaafarveværkets produkter, enkel servering og sykkelutleie.

Blaafarveværket ligger langs nasjonal sykkelrute nr. 4 og i sydenden av den delen av ruten som kalles «Norefjellruta». Blaafarveværket er et industrimuseum som i dag tilbyr kunst, kultur, rekreasjon og opplevelser i grønne omgivelser.

Som syklist er dette et flott område. Følger man Norefjellsruta kan man f.eks. velge seg en overnatting på DNTs turisthytte Koboltkoia på Koboltgruvene om man vi bruke mer enn én dag i området. Eller så kan man fortsette nordover mot Norefjell der det er andre kulturattraksjoner langs sykkelruten.

Om Blaafarveværket

Blaafarveværket ble opprettet i 1773 etter at det ble funnet koboltmalm i fjellet 8 km nord for Blaafarveværket. Gruvedriften ble raskt igangsatt og foredlingen av malmen som ble tatt ut av fjellet foregikk på Blaafarveværket som ble anlagt langs elven Simoa, nedenfor Haugfossen som fungerte som kraftkilde. Blaafarveværket var i sin storhetstid på 1820-40 tallet Norges største arbeidsplass med over 2000 ansatte. I 1893 var industrieventyret slutt og Blaafarveværket ble nedlagt.

I dag er Blaafarveværket et 8 km langt museum med opplevelser for alle generasjoner. Årlig vises tre nye kunstutstillinger, det er guidede turer hver dag i Koboltgruvene, det er historiske utstillinger fra driftsperioden, tilrettelagte kulturstier, store parkområder, butikker, spisesteder og barnas bondegård. Et reisemål i seg selv.

Relaterte sykkelruter
Norefjellsruta