Barnevennlig sykkelferie

Barnevennlig sykkelferie

La barna få sitte i førersetet! Her er våre beste tips til turer som egner seg for små og større barn på egen sykkel. Noen sykkelruter og destinasjoner tilbyr sykkelturer med lite eller ingen biltrafikk, og gjerne servicepunkter underveis med mulighet for å stoppe når bena blir trøtte og man trenger litt ”ismedisin” for å fortsette.

Våre beste tips til sykkelferie med barn

Etappelengder

De fleste barn elsker å sykle! Om du passer på å legge opp til passe lange og passe tunge turer kan du bidra til å gi ditt barn interesse for friluftsliv, naturopplevelser og en aktiv livsstil. Husk at kosen underveis er en viktig del av opplevelsen, og nok pauser er viktig når barna sykler selv – gjerne med en liten belønning. Planlegg turen på de minste og svakeste syklistenes premisser, og velg gjerne flate/lettkuperte ruter med gode grus- og asfaltveier. Kortere dagsturer på rundt 10 – 15 km på sykkel er fint fra barna er 6-7 år gamle. Fra 8 til 10 år kan man vurdere dagsetapper fra 15 – 30 km, og det er mer aktuelt med tur over flere dager. Motiverte og sykkelvante barn på 11 – 12 år kan sykle mer enn tre mil på en dag hvis man husker å passe på å ta nok pauser og mat i riktig tid.

Barn fra ett til fire år er enkelt å få med seg i egen sykkelhenger. Vær obs på at motbakkene blir en del mer krevende for den som skal trekke sykkelvognen, det er lurt å velge ruter uten for mange motbakker. Et barn på 4 – 5 år kan synes det er kjedelig å sitte lenge i ro i en sykkelhenger. Tips: fest barnesykkelen bakpå sykkelhengeren, og la barna sykle selv innimellom på lette og bilfrie strekninger.

Sikkerhet

For at turen skal oppleves trygg er det å finne veier med liten eller ingen biltrafikk noe av det viktigste for en familie på sykkeltur. Alternativt bilveier med separat sykkelvei ved siden av hovedveien. Det finnes mange aktuelle veier og ruter å velge mellom, for eksempel Stølsvidda i Valdres, Golsfjellet, Nordseterområdet, og andre fjellveier stengt med bom for biltrafikk, blindveier og skogsbilveier. Veinettet på en del av øyene våre langs kysten har også beskjeden biltrafikk. Skaff gjerne en sykkelturbok for å finne turtips og ideer.

Barnesykkelen

Det er viktig at barnas sykler er i god stand, at kjedet er smurt og at dekkene er pumpet ordentlig opp for at turopplevelsen skal bli bra.  Sjekk at gir, og ikke minst bremser fungerer ordentlig! Vær obs på at sykler med 20-tommers hjul (vanlig på sykler for barn 6-8 år) triller mindre bra på dårlig grusvei. Spør gjerne på det lokale turistkontoret om hvor bra veien er. Ikke alle barnesykler har gir, men til turbruk bør en barnesykkel minst ha seks gir for at barna skal kunne sykle i motbakker.

Involver barna i planleggingen

Skap kunnskap om og forventinger til turen. Fortell hvor turen går, hvor lang den er, og om det er noen spesielle utfordringer (f. eks. en særlig seig motbakke) underveis. Vis gjerne på kartet hvor turen går, fortell hva man kan oppleve og se underveis, hvor man kan bade, etc.

Hyggelige turmål underveis

Avhengig av alder kan et barn oppleve en sykkeltur fra 10 til 30 km som lang og monoton, særlig om den sykles sammenhengende. Da er det ekstra viktig å huske på pauser, gjerne med en liten matbit, og at barna har en belønning å glede seg til når de kommer frem, noe som er verdt å jobbe litt for. Det kan være en café, en iskiosk, en grillplass, en badestrand, en fin fiskeplass, en lekepark, en seter som selger vafler lar deg hilse på dyr, etc.

Basesykling gir frihet

Ved å ta dagsutflukter ut fra samme utgangspunkt får man flere fordeler. Man slipper å sykle med campingutstyr/ stor oppakning. Man er ikke nødt til å komme seg videre til neste overnattingssted, og man kan gjøre dagsetappene så korte man vil. Noen steder er det fint å sykle turer som tar en oppover i høyden til man er lei, og så få en lettere tur og trille hjem igjen. Basesykling f.eks. ut fra en campingplass over flere dager, gir også større anledning for å bli kjent med andre barn og deres familier. Med en fast base står man også friere til å finne på noe annet en dag om det skulle bli dårlig vær.

Ha en plan B

Det er sjelden en tur går akkurat som planlagt. Jo flere som er med, jo flere ting kan oppstå underveis, både med utstyr og motivasjon til de enkelte. Barnesykler har ofte billige komponenter, slik at de voksne bør kunne fikse småting og justeringer på en sykkel, og ha med reserveslange ved punktering, etc. Det er nesten umulig å beregne tid på varigheten av en familieutflukt – ha alltid med mer mat enn du tror du trenger! Regnvær kan forsure dagen, og regntøy bør alltid være med. Det kan også være lurt å ha muligheter for å avbryte når barna har fått nok, for eksempel hvis man sykler på Rallarveien fra Haugastøl kan man hoppe på toget tilbake fra Finse eller Hallingskeid.

Barnevennlige sykkelområder

Stølsvidda i Valdres

Stølsvidda mellom Gol i vest og Vangsmjøsi ved Fagernes er et stort og supert område for sykling for barn på egen sykkel. Her finnes et behagelig bølgende landskap uten de store motbakkene. Her kan man bo godt på flere fjellstuer og utforske det store veinettet vi kortere og lengre rundturer, ikke minst langs de mange fjellvannene hvor man også kan bade eller fiske. Underveis kan man stoppe på en seter, og få variasjon ved å legge inn en liten fottur til en topp. Fine utgangspunkter er for eksempel Golsfjellet, Vaset, Tisleidalen, Sanderstølen og Hallingen.

Golsfjellet

Golsfjellet henger sammen med Stølsvidda, og kan gjerne kombineres hvis bena tåler litt lengre tur. Ellers er det et stort nettverk av fine grusveier på Golsfjellet så du vil ikke ha problemer med å finne fine områder for barn på egen sykkel her.

Hardangervidda

Det er fine grusveier å sykle på innover fra toppen av Krossobanen på Rjukan. For de som orker å sykle så langt går det an å sykle inn til Kalhovd Turisthytte, ellers er det fint å sykle så langt man orker innover, og eventuelt bo i telt før man snur og sykler samme veien tilbake.

Geilo

Geilo er fint utgangspunkt for sykling, både på spesialbygde stier ved Vestlia, barnedownhill i skianlegget og mange fine skogsbilveier i området og innover Hardangervidda. Geilo er også fint utgangspunkt for sykling på første delen av Rallarvegen. Ta bil, buss eller tog til Haugastøl og sykle så langt bena vil.

Geilo Sommerapark har downhilløyper som er tilpasset barn i alder 5år +. Det er en skillsløype og en teknisk løype – perfekt for alle barn som synes det er gøy med sykling! Passer også godt for voksne. Området har en egen båndheis, som selv de minste barna klarer å ta alene.

Barnevennlig ferdig pakke i Valdres

Discover Norway har en pakke som er godt egnet for barn fra 8 år som kan sykle hele turen selv og andre «nybegynnere» på sykkelferie: På ”stølsvidda”, fjellplatået mellom Valdres, Hallingdal og Hemsedal, er det godt tilrettelagt for sykkelopplevelser for liten og stor. Her er fortsatt aktiv stølsdrift og du møter gjerne på geiter, kuer, kalver og sauer langs veien. Turen går på fine stølsveger med liten eller ingen trafikk. Det er lagt tilrette med rasteplasser, badestrender og fiskeplasser – det er også fint å parkere sykkelen og ta en topptur på beina – ikke strabasiøs tur, men allikevel med følelsen av topptur med flott utsikt.

Tips oss

Har du tips til fine områder å sykle på for barn? Skriv til oss på Facebook!

Reisemål

Geilo

Geilo er et sykkeleldorado for hele familien med et bredt tilbud innen terrengsykling, med både familiesykling, stisykling og ekstremsykling. Geilo er også et fint utgangspunkt for flere flotte sykkelruter som Rallarvegen og Hallingdalsruta (Oslo-Bergen), Numedalsruta og Mjølkevegen.

Golsfjellet

Midt mellom Valdres, Hemsedal og Hallingdal ligger Golsfjellet, i enden av Mjølkevegen og kort vei til endeløse herlige sykkelveier på fjellet. Et fantastisk område for barn på egen sykkel, med milevis med grusveier nesten uten biltrafikk og bratte stigninger. Stort aktivitetstilbud og kort vei til komfortable overnattingssteder.

Grimstad

Mellom holmer og skjær, på nederste delen av det langstrakte land, ligger den idylliske byen Grimstad, med hvite trehus og mange sommerturister.

Grimstad har vakre naturområder, museer og andre ting som er verd å se og som er lett tilgjengelig med sykkel. Lang eller kort tur, langs strendene eller i innlandet, du velger selv. Bruk en hel dag på en runde, eller ta deg en treningstur. Velg selv etter form, vær og føreforhold.

Helgelandskysten

På Helgelandskysten kan du sykle uanstrengt fra øy til øy. Stopp ofte, rast på hvite kalkstrender, fyll lungene med salt havlukt og nyt de vakre fjellene rundt deg. Snart innser du at sykkel må være den beste måten å ta seg rundt på Helgeland. Det er du selv som bestemmer farten, og hvor anstrengende det skal være.

Lofoten & Vesterålen

Rutene i Vesterålen er lette å sykle med lite bakker og flere ruter i svært lite trafikkerte områder. Er du på jakt etter litt lengre turer med vogn og litt bagasje er Vesterålen et supert valg.

Smøla

Velkommen til Smøla – sykkelparadiset ute ved havet. Øykommunen Smøla ligger helt ytterst mot Atlanterhavet mellom byene Kristiansund og Trondheim. Her er det et særpreg du ikke finner maken til, med lyngheier og en fantastisk skjærgård som består av mer enn 5800 øyer, holmer og skjær. Smøla har norges største lavlandsslette – tenk opplevelsen av å sykle over […]

Sunnhordland

Her er gode sykkelruter lagt opp med passende dagsetapper, fine avbrekk med hurtigbåt eller ferge og mange gode opplevelser underveis. Romantiske Rosendal Bluesbygda Skånevik Byen Stord Det idylliske handelsstedet Bekkjarvik Kombiner turen med kulturopplevelser på Baroniet Rosendal og i bluesbygda Skånevik. Kombiner gjerne sykkelturen med en fjelltur: få inspirasjon til fine turløyper i Sunnhordland Lettvint ferdigpakka […]

Valdres

Det varierte landskapet i Valdres er perfekt for sykkelentusiaster i alle aldre. Her finner du milevis med fine grusveier nesten uten biltrafikk i et av Norges vakreste fjellområder. Kanskje du skal prøve deg på Mjølkevegen fra Vinstra til Gol gjennom stølsriket i Valdres? Et flott tips til sykkelferie i Norge!