Relaterte turer

Fakta Telemarkskanalen

Sykle langs kanalen
Porsgrunn - Dalen: 155 km
Ulefoss - Dalen: 115 km

To kanalanlegg med 8 sluseanlegg:
105 kilometer gjennom 6 kommuner

Norsjø-Skienkanalen (ferdig i 1861)
* Skien sluse: 5 meter/1 kammer
* Løveid sluse: 10 meter/3 kamre

Bandak-Norsjøkanalen (ferdig i 1892)
* Ulefos: 11 meter/3 kamre
* Eidsfoss: 10 meter/2 kamre
* Vrangfoss: 23 meter/5 kamre
* Lunde: 3 meter/1 kammer
* Kjeldal: 3 meter/1 kammer
* Hogga: 7 meter/2 kamre
* Endepunkt: Dalen (72 m.o.h.)
* Eidsfoss: 10 meter/2 kamre

Telemarkskanalen

Rutebeskrivelse med kart

Med sykkeltur i Telemark kan du oppleve vakker natur og den flotte TelemarkskanalenPå kanalruta kombinerer du sykkelturen med en rolig seilas. Ruten følger kanalen stort sett hele veien. Den er noe kupert med enkelte bratte strekninger, er godt skiltet og har meget liten eller ingen biltrafikk. De fleste velger å følge en av kanalbåtene på strekningen fra Ulefoss til Dalen. På båtturen passeres slusene på Ulefoss, i Eidsfoss, Vrangfoss, Lunde, Kjeldal og Hogga. Nyt den rolige ferden over vakre vann, gjennom sluser og trange kanaler. Båtturen fra Ulefoss til Dalen tar ca. 8,5 timer. På Dalen kan du overnatte på det ærverdige Dalen Hotell fra 1894, – en helt spesiell opplevelse. Dalen Hotel mottok den anerkjente Europa Nostra-prisen for restaurering og bevaring i 2000. Fra Dalen går turen på lite trafikkerte veier i et dramatisk og naturskjønt landskap sydover mot Vrådal, hvor vi anbefaler en overnatting. Herfra går turen mot Kviteseid med en lang stigning til å begynne med, før det går nedover i «serpentinersvinger». Ta av ved Kviteseid Bygdetun og følg veien ned til Fjågesund og videre langs Flåvatn, hvor du følger kanalleden videre mot Lunde og Ulefoss. Vi anbefaler en stopp eller en overnatting ved Kilen Feriesenter hvor det er en flott sandstrand og mulighet for en rekke aktiviteter. I Lunde bør du ta en stopp ved slusene og den hyggelige Slusekroa, hvor du kan følge slusingen. Etappen fra Vrangfoss til Ulefoss går på bilfri vei som ender ved Ulefos Hovedgaard. Turen kan sykles begge veier. Husk å proviantere før du legger ut på dagens sykkeletappe. Matpakke kan kjøpes på samtlige hotell (du smører den selv). Det er begrenset med tilbud langs kanalruta, spesielt på strekningen fra Dalen til Vrådal.

Hvis du organiserer turen på egenhånd, må du huske på at det er begrenset kapasitet på kanalbåtene og overnattingsstedene i høysesongen. Kanalvegen langs Telemarkskanalen er nasjonal sykkelrute nummer to.


Bike route 412840 - powered by Bikemap 

Start: Ulefoss
Mål: Dalen
Lengde: 115 km
Høydeforskjell: ca 300 m
Strekning: Ruta går langs lite trafikkerte eller helt bilfrie veier og stier. Trasèen er noe kupert med enkelte bratte strekninger.
Familievennlig:
Ruta varierer fra lange bakker til flate og fine partier, de yngste må nok ha «drahjelp» enkelte strekninger. Det er mulig å velge kortere ruter langs kanalen.
Skilting:
Ruta er merket med egne sykkelskilt utenom strekningen fra Skien til Ulefoss.

Landskaper’n

Familievennlig sykkelrute på begge sider av Telemarkskanalen med utgangspunkt i Lunde. Start fra Telemark Kanalcamping hvor man også kan leie sykler. Opplev Telemarkskanalen og flere sluser langs veien. Flatt og fint opp til man krysser Kanalen, mer kupert terreng på andre siden. Hvis man ønsker en lett, flat tur kan man sykle tilbake samme vei.


Bike route 1627425 - powered by Bikemap