Relaterte turer

Fakta Telemarkskanalen

Sykle langs kanalen
Porsgrunn - Dalen: 155 km
Ulefoss - Dalen: 115 km

To kanalanlegg med 8 sluseanlegg:
105 kilometer gjennom 6 kommuner

Norsjø-Skienkanalen (ferdig i 1861)
* Skien sluse: 5 meter/1 kammer
* Løveid sluse: 10 meter/3 kamre

Bandak-Norsjøkanalen (ferdig i 1892)
* Ulefos: 11 meter/3 kamre
* Eidsfoss: 10 meter/2 kamre
* Vrangfoss: 23 meter/5 kamre
* Lunde: 3 meter/1 kammer
* Kjeldal: 3 meter/1 kammer
* Hogga: 7 meter/2 kamre
* Endepunkt: Dalen (72 m.o.h.)
* Eidsfoss: 10 meter/2 kamre

Telemarkskanalen

Kort introduksjon

Sykle langs Telemarkskanalen. Da Telemarkskanalen sto ferdig i 1892 ble den ute i Europa betegnet som et ”åttende underverk”. Fem hundre mann hadde da jobbet i 5 år med å sprenge seg vei gjennom fjellet. Med hele 18 slusekammere var veien banet fra Skien og inn til urnorske Dalen, en seilas på105 km og med en høydeforskjell på72 meter.

Med sykkel kan du fra Ulefoss i løpet av to dager komme inn til Dalen i indre Telemark på to dager.  Underveis kan du se de gamle sluseanleggene i full drift. De steinsmurte sluseveggene, de enorme sluseportene, åpne- og lukkemekanismen – alt er autentisk. Telemark er i feriesammenheng mest kjent for kystlinjen sin, denne sykkelruta følger lite trafikkerte veier vestiver langs kanalen og for mange sikkert gjennom overraskende vill og dramatisk natur. Veien er stedvis kupert og turen egner seg for sykkelvante personer.

Turen går gjennom ganske øde trakter, men det finnes flere hoteller og campingplasser langs ruta. På Dalen, der sykkelturen avsluttes, kan du overnatte på det ærverdige Dalen Hotell fra 1894, – en helt spesiell opplevelse. Dalen Hotel mottok den anerkjente Europa Nostra-prisen for restaurering og bevaring i år 2000. Dagen etter kan du ta rutebåten vannveien tilbake, så har du virkelig ”gjort” denne delen av Telemark!

 

Tips til turen mellom Oslo og Bergen: lunsjstopp ved Lunde

I stedet for raskeste vei over Haukeli kan du ta en vakker avstikker gjennom Telemark og ta lunsjstopp i Lunde!

Lei sykler på Telemark Kanalcamping i Lunde og følg Landskaper’n (se under rutebeskrivelse med kart) oppover langs kanalen! Her er det flat og fin sykkeltrasé like ved kanalen som også egner seg godt også for barn på egen sykkel! Nistepakken kan du putte i sykkelkorga og nyte på en stabbestein og oppleve kanalbåtene passere akkurat ved lunsjtider!

Du kan også sykle andre veien: like nedenfor Lunde finner du Vrangfoss sluser (det flotteste sluseanlegget med hele 5 slusekamre!) – også her passerer kanalbåtene ved lunsjtider mens du nyter en deilig lunsj på terrassen til Slusemesteren!

Bare en time eller to senere fortsetter du gjennom det vakre Telemarkslandskapet – mange gode opplevelser rikere!

 

Pakket og klart – Sykkelpakker i Bø/ Midt-Telemark

Telemark Turist AS har en rekke sykkelruter tilgjengelig, mange av disse er tilgjengelige som fiks ferdige pakker fra VisitTelemark. Her er en rekke klassikere å velge mellom:

 

Sykkelpakken “Den lille kanalturen”

2 dager. Kanaltur fra Ulefoss til Fjågesund En sykkeltur langs kanalen du sent vil glemme!

Les mer og bestill

 

Sykkelpakken “Den store kanalturen”

4 dager. Båttur fra Ulefoss til Dalen, overnatting på Dalen Hotel før du sykler tilbake med overnattinger på Quality Straand Hotell Vrådal og Kilen Feriesenter.

Les mer og bestill

 

Sykkelpakke “Fjågesundtråkken”

Dagstur. Bo i Lunde rett ved Telemarkskanalen og kombiner sykkelturen med en tur på en av kanalbåtene. Sykling fra Lunde til Ulefoss, kanaltur fra Ulefoss til Fjågesund og sykling fra Fjågesund tilbake til Lunde.

Les mer og bestill

 

Sykkelpakke “Lundetråkken”

Dagstur. En flott sykkeltur som passer for hele familien, hvor man også får med seg en slusetur med en av de gamle kanalbåtene på Telemarkskanalen.

Les mer og bestill

 

Sykkelpakke “Sjarmøretappen”

2 dager. Sykkelturen starter i Ulefoss. Her reiser dere med M/S Victoria, M/S Telemarken eller M/S Henrik Ibsen til Lunde. Vel fremme i Lunde blir det overnatting på Lunde Vandrerhjem (2 km fra Lunde Sluse). Retur til Ulefoss på sykkel (11 km).

Les mer og bestill

 

Se film fra sykkelturen langs Telemarkskanalen