Tips til sykkeltur med barn

Kort introduksjon

Tips til sykkelturer med barnDet er mange flotte områder i Norge hvor det er fint å ta med barna på sykkelferie.

Generelt er stor trafikk større risiko for barn enn utfordrende terreng, spesielt hvis de har syklet en del og blitt stødige på sykkelen. Vi vil derfor ikke anbefale sterkt trafikkerte veier når man skal sykle sammen med barn, mens man gjerne kan prøve ruter litt utenfor asfalten.

Det er mange ruter som for en stor del egner seg for barn, men som har passasjer innimellom hvor det er svært bratt eller litt for mye trafikk for barn på sykkel. Da kan man sykle deler av turen i stedet. Det er uansett viktig å ta det med ro og legge opp til en hyggelig tur for alle med passe lange strekninger og gode belønninger underveis.

Vi har her prøvd å finne frem til de fineste områdene hvor det ikke er altfor bratt og/eller trafikkert for barn.

 

Tips til avbrekk fra bilturen mellom Oslo og Bergen

På bilturen kan det være fint med et lite avbrekk med fysisk aktivitet. Her er noen tips til småturer underveis.

familiesykling på GeiloRV 7: Haugastøl og Rallarvegen

På veien over Hardangervidda kan du parkere bilen ved Haugastøl Turistsenter og sykle så langt dere vil på den nesten bilfrie Rallarveien i retning Finse. Haugastøl – Finse er ca 24 km. og det er belønninger å få kjøpt ved ankomst. Sykler kan leies på Haugastøl.

RV 7: Geilo

Her er det spesielt en bilfri sykkelrute som er super for familier med barn: Ustedalsfjorden Rundt (10 km). Start/Mål: Geilojordet, lite friluftsmuseum i Geilo sentrum. Her kan man også bade underveis. Det er også mulig å sykle en kortere variant på 5 km rundt Veslefjorden.

Ustedalsfjorden Rundt er en natur- og kulturveg med infotavler, raste- og fiskeplasser underveis.   Vegen går forbi en fin badestrand, et aktivitetsområde med kanoutleie og en golfbane (9 hull).  Det er mange interessante kulturminner underveis, som Fekjo kulturminnepark med gravhauger fra vikingtiden og Tuftebrua; en kopi av den gamle trebrua fra ca år 1880.  Servering på det idylliske Geilojordet fra juni til medio august! Passer fint for barn da vegen er bilfri, og det er ingen store oppover- eller nedoverbakker.

Geilo har også kule downhilløyper for barn! Sykkelutleie i bunnen av bakken.

E16: Fagernes

Den gamle jernbanelinjen for Valdresbanen er gjort om til en hyggelig gang- og sykkelvei og man kan sykle 17 km mellom Fagernes og Bjørgo. Dette er en hyggelig tur, vekk fra all biltrafikk og med flere opplevelsesstopp underveis. Etter 10-11 km kommer man blant annet til Nordaker Gård. Her er det en hyggelig gårdsbutikk hvor man kan få kjøpt is!

Fra Fagernes, følg gangveien langs Strandefjorden til Leira, og fortsett derfra på den gamle jernbanelinjen til Bjørgo. Turen er godt skiltet og egner seg for alle. Sykle samme vei tilbake til Fagernes.

Sykler (også barnesykler) på turistkontoret på Fagernes.

 

Telemarkskanalen ved Hogga sluser like ved Lunde. Foto: VisittelemarkRV 134 Haukeli: Lunde i Telemark

I stedet for raskeste vei på RV 134 over Haukeli kan du ta en vakker avstikker gjennom Telemark og ta lunsjstopp i Lunde!

Lei sykler på Telemark Kanalcamping i Lunde og følg sykkelruta “Landskaper’n” oppover langs kanalen (ca. 24 km helt rundt). Her er det flat og fin sykkeltrasé like ved kanalen som også egner seg godt også for barn på egen sykkel.

Hvis dere sykler tilbake samme vei når dere kommer til brua får dere en litt kortere tur og unngår noen motbakker (ca. 9 km hver vei). Man er også nærmest Telemarkskanalen på denne siden.

Nistepakken kan du putte i sykkelkorga og nyte den på en stabbestein underveis – og oppleve kanalbåtene passere akkurat ved lunsjtider!

Det er også fint å sykle andre veien: like nedenfor Lunde ligger Vrangfoss sluser (det flotteste sluseanlegget med hele 5 slusekamre!) – også her passerer kanalbåtene ved lunsjtider mens du kan nyte en deilig lunsj på terrassen til Slusemesteren!

Bare en time eller to senere fortsetter dere gjennom det vakre Telemarkslandskapet – mange gode opplevelser rikere!


Bike route 1627425 - powered by Bikemap