Sunnhordland

Skjærgårdsturen

Skjærgårdsturen er 138 km (Mosterhamn/Rubbestadneset – Brandasund – Leirvik – Fitjar – Bekkjarvik – Hufthamar)

Start/mål:
Skjærgårdsturen går fra Mosterhamn eller Rubbestadneset på Bømlo til Hufthamar/Austevoll. Hurtigbåt går til begge disse stedene (www.tide.no). Det er og mulig å sykle tilbake til Bergen eller Haugesund.

Skjærgårdsturen har en fergetur. Ruta går i et variert kystlandskap langs asfaltert vei med forholdsvis liten biltrafikk.

Familievennlig:

Ruta er lettsyklet. Passer ikke for mindre barn på egen sykkel.

Skilting:

Ruta er ikke skiltet med sykkelskilt.

Hardangerfjordekspressen som går i rute mellom Bergen – Flesland – Os- Rosendal gjør det enkelt å nå Rosendal på under 2 timer.

Rutebeskrivelse

Turen er på 138 km og passer godt å ta over 3-5 dager.

Mosterhamn – Rubbestadneset 25 km:

Om ein kjem til Mosterhamn følg rv 542 nordover, gangsti einskilde strekningar. Ved Stokkajuvet tunnel er det eit godt alternativ utanom. Følg skilting mot Rubbestadneset.

Rubbestadneset – Brandasund – Svortland ca 40 km:

Frå Rubbestadneset til Brandasund er det 22 km. Ruta går 3 km tilbake langs vegen frå Rubbestadneset, deretter tvers over øya til Svortland/Bremnes. Fylkesvegen nordover til Brandasund er variert og morosam å sykle, smal og kupert i enkelte partier. Vegen går over fleire øyer med bruer imellom og det er god sikt utover skjergården. Den idylliske gamle gjestgjevarstaden Brandasund heilt ute i havgapet har butikk og serveringsstad. Retur same vegen til kommunesenteret Svortland/Bremnes. Avstikkar kan takast til Hiskjo – vestnorsk kystlandskap på sitt barskaste og mest sjarmerande.

Svortland – Leirvik 37 km:

Frå Svortland ta sydover mot Mælandsvåg og Sakseid (11 km). Vegen er smal og svingete og ein del kupert, men flott for sykling. Etter Sakseid austover mot Håvik (6 km) og Trekantsambandet. Trekantsambandet har gode sykkelvegar over bruene, og er ein turoppleving i seg sjølv. Ved Heiane næringsområde følg sykkelskilting nr.1 mot Leirvik sentrum.

Leirvik – Fitjar ca 30 km :

Frå Leirvik følg sykkelskilting (nasjonal sykkelveg nr. 1) til Heiane og Fitjar. I Sagvåg kan du ta av til Litlabø og vitja eit tidligare gruvesamfunn for utvinning av svovelkis, no museum. Etter Sagvåg er resten av denne strekninga meir kupert. Ved Storavatnet i Fitjar går ruta på vestsida av vatnet, småkupert og med flott utsikt vestover. I nordenden av vatnet er ein fin badeplass med toalett. Følg sykkelskilting (nr. 1) mot Fitjar/Bergen til Fitjar sentrum.

Fitjar – Bekkjarvik – Hufthamar 31 km:

Frå Fitjar sentrum til ferjeleiet Sandvikvåg er det 7 km. Ferja til Husavik tek 20 minutt. Følg skilting til venstre mot Bekkjarvik. Bekkjarvik er ein idyllisk gamal handelsstad der det er fint å ta seg ein rast – eventuelt overnatte. Frå Bekkjarvik kan du ta ein avstikkar, og sykla over Selbjørn, og over bruene til Stolmen og Kvalvåg.

Nordover til Storebø følg rv. 546 på vestsida av Huftarøy. Kommunesenteret Storebø har servicefunksjonar. Frå Hufthamar kan du ta ein avstikkar til Austevollshella og sykle heilt vest på øya til Store Kalsøy og Kalve. Alternativt avslutte turen og ta hurtigbåten til Bergen eller Stavanger.