Sunnhordland

Fjord- og fjellturen

Sunnhordland er et mangfoldig område å sykle i. Fra tusen øyer i havgapet til Folgefonna som kronen på verket lengst mot øst.

Fjord- og fjellturen fra Rosendal til Skånevik. Utsikt fra SandvollFjord- og fjellturen er 77 km (Rosendal – Matre – Skånevik – Sunde – Rosendal. Rosendal – Matre – Skånevik 26 km

Start/mål:
Fjord- og fjellturen er en rundtur med utgangspunkt Rosendal. Rosendal kan lett nås med Hardangerfjordekspressen fra Bergen som bruker i underkant av 2 timer og har avganger hver dag.

Strekning:
Fjord- og fjellturen veksler mellom 2 fergeturer, syklings langs fjorden og over fjell-og skogspartier. Noe stigning over fjellet til Matre. Liten biltrafikk langs asfaltert veg.

Rutebeskrivelse:

Første sykkeletappe er på 26,5 km. Sykkelutleie hos Rosendal Sport. Sykkelturen over til Skånevik er en flott etappe gjennom jordbruksbygda Omvikdalen. Ca. 3,5 km fra Rosendal kommer man til Statoil i Omvikdalen. Dette er siste mulighet for å proviantere før turen over fjellet til Matre. Over fjellet er det prakfull utsikt til Hardangerfjorden. Fra sykkelsetet kan du oppleve den dramatiske naturen langs Matrefjorden frem til ferja som tar deg over til Skånevik.

I bluesbygda Skånevik kan du gå på galleri, motormuseum, ta en båttur på fjorden eller slappe av på hotellet.

Skånevik – Husnes – Rosendal 50 km:

Dagen starter med en 20 minutts fergetur fra Skånevik til Utåker. Dagens etappe er på omtrent 50 km og byr på flott utsikt og nærkontakt med fjordlandskapet hele veien. Du sykler gjennom frodige og vakre bygder og kan ta avstikkere til blant annet vakre Handelandsdalen.

Videre går ruten forbi Husnes, den største bygda i Kvinnherad kommune. Her er det gode muligheter for handling.

Ta en avstikkar til Herøysund – 2 km ned til sjøen. Dette har vært et trafikknutepunkt for dampskipstrafikken til nyere tid. Her finner du et husflids/snekkerverkstad på kaien.

I Uskedalen kan du besøke Bygdatunet Rød og Haugland skulemuseum. Fra Uskedalen til Rosendal er det 15 km. En fin badestrand i Uskedalen.

Omlag 2 km før Rosendal kan du og ta ein avstikkar til Guddalstunet (2 km). Eit idyllisk klyngetun som tilbyr overnatting og har kvalitetsmerke Olavsrosa.

Tilbake i Rosendal må du settja av tid til attraksjonane du ikkje rakk før sykkelturen. I heile Sunnhordland er det mange arrangement som går føre heile sommaren. Sjekk www.visitsunnhordland.no.

Om ein ønskjer å sykle over til Stord eller tilbake til Bergen kan dette gjerast over Tysnes. Sykkelturen kan og kombinerast med “Skjergardsturen” som går i øylandskapet Bømlo, Stord/Fitjar, Austevoll. Eller du kan kobla deg på “Nordsjøsykkelløypa”.