Relaterte turer

Rutetips

Smøla

Oversikt over ruter

I Vikingland

Tur nr 100 (10 km)
I Vikingeland (Edøy-Straumen)
Allerede fra du kommer i land på Edøy, som er trafikknutepunktet i kommunen, vil du merke at du er på historisk grunn. Den gamle steinkirka fra ca år 1200, Edøy gamle kirke, vitner om bosetting langt tilbake i tid. På Edøygarden like ved fremføres fire dager i juli måned utespillet Fru Guri av Edøy. Spillet har høstet bred nasjonal anerkjennelse, og hvert år møtes flere av landets fremste skuespillere sammen med lokale amatører for å sette opp dette fantastiske stykket som hele Nordmøre har slått ring om.
Øyene du sykler over til du kommer til fast-Smøla er knyttet sammen med bruer. Hele området har en rekke innbydende plasser enten du vil fiske fra en av bruene, vandre i fornminnefelt eller ta en liten avstikker i de mange straumene med kano eller kajakk. Området ble i 1995 kåret til årets kulturminne i Norge ”for sitt enestående kulturmiljø med landskap og bebyggelse og for at dette kulturmiljøet blir tatt vare på”.

På Kuli ligger et stort fornminneområdet. Bosettinga her er registrert tilbake ca 1850 f.kr. På garden Kuli står en kopi an Kulisteinen. Runesteinen er det første sikre tegn på kristendommens innføring i Norge – ”Tore og Hallvard reiste denne steinen etter Ulv…tolv vintrar hadde kristendommen vore i Noreg” står det innrissa på steinen.
Tar du en avstikker fra riksvegen kan du besøke grenda Rosvoll.
Her har Smøla Museum og grendalaget lagt godt til rette rundt den gamle prestegarden med småbåthavn og rasteplasser. Herfra er det en kort spasertur til Rosvollhaugen, et av utkikkspunkta over Smøla-skjærgården.

Over Heia

Tur 101 (25 km)
Over Heia (Straumen- Hopen)

Du sykler fra Straumen langs riksveg 669 til Nelvika hvor du svinger til venstre opp fylkesvegen til Frostadheia. Dette er jordbruksområdet i kommunen, med prektige gardsbruk langs vegen. Smøla er en av landets største produsenter av kålrot og gulrot, med innhøsting i september/oktober. På strekningen ligger det mange gode fiskevann. Sjøøretten går opp, og biter villig både på sluk, mark og flue. Smølamyrene er også godt egnet til fotturer, og både hjort, hare og gås jaktes det på til bestemte tider.

Fra 1930-tallet og frem til i dag har arbeidsomme nybyggere lagt grunnlaget for moderne gardsdrift. Historien om myrdyrking og bureiserne finner du i Norsk Myrmuseum som holder til i den nedlagte forsøksgarden som var drevet av staten til ut på 90-tallet. I bestyrerboligen kan du leie rimelig husvære. Over den siste heia ned mot Sætran åpner storhavet seg med naboøyene Hitra og Frøya i det fjerne. Fra Sætran kan du bestille plass på havfisketur i skøyte med skipper, eller tøffe ut i din egen leide båt. I enden av ruta ligger kommunesenteret Hopen med moderne kjøpesenter, rådhus og et av de beste vassdragene for innlandsfiske- Hopenvassdraget.

Med vind i seila

SmoelaVindISeilaTur 102 ( 10km++)
Med vind i seila (Hopen – Smøla vindpark).

Fra kommunesenteret på Hopen sykler du 5 km sørover langs Rv669 til Smøla vindpark, som er Norges største vindkraftanlegg. Parken ble åpnet av Kong Harald høsten 2002.
Langs veien kan du fort få møte havørn, som hekker i dette området. Smøla regnes som et av de mest interessante fugleområdene i Norge. Ikke bare havørn , men også mange andre sjeldne fuglearter har tilhold i området.

Smølaværingene har til alle tider arbeidet med naturkreftene. I fortid som nåtid har vi nyttiggjort vinden til alle tenkelige formål. Vindparken på Smøla har tatt oss inn i en moderne tid, og parken er allerede et lokalt og nasjonalt utstillingsvindu for framtidsrettet, miljøvennlig kraftproduksjon. De 68 møllene rager 110 meter opp til rotorbladene, rotordiameteren er 76 meter slik at rotorene sveiper et areal på størrelse med en middels fotballbane. Mellom møllene er det bygd en rekke atkomstveier som egner seg utmerket til å sykle på. Langs veiene og inne på myrene ligger mange flotte ferskvann hvor en kan ta en frisk dukkert eller slenge ut fiskesnøret. Her kan du fritt velge rute inne i parken, både vinden og Statkraft hilser deg velkommen…

Langs denne ruta er det ingen servicefasiliteter, men tar du riksvegen noen kilometer lengre sørover finner du tettstedet Dyrnes med pensjonat, 9-hulls golfbane og kolonial.

Skjærgårdsveien

Tur 103 (11km)
Skjærgårdsveien (Hopen-Veiholmen)

Fra kommunesenteret på Hopen kan du sykle til fiskeværet Veiholmen som ligger så langt vest du kan komme. Veien ut dit ble anlagt i 1977, og frem til da var de rundt 500 innbyggerne et eget samfunn med fiske som hovednæring. I dag møter vi et moderne fiskevær, der turistene har inntatt mange av de tidligere sjøhusa.
Veien ut til Veiholmen går over holmer og skjær, helt ut til det ”gamle” Været. Det er en opplevelse i seg selv bare å være tilstede i det spesielle miljøet. Ønsker du imidlertid noe mer kan du bli med en kjentmann på havfiske, du kan besøke kystkultursamlinga i ”Brenneriet” eller Smøla Museums avdeling Sanden, en skipperheim fra 1700.tallet. Du kan også leie en mindre båt og tøffe mellom blankskurte holmer og skjær, eller ta med dykkerutstyr og utforske det spennende livet under havoverflata. Her finner du flere overnattingssteder i et spesielt kystmiljø, og midt i Været står monumentet over Feskarkjerringa – ei historie om et liv i slit og bekymring, omsorg og omtanke for andre, et liv der nærmiljøet står i sentrum. Ser du deg rundt vil du fort møte henne, i sitt daglige