Rallarvegen

Rallarvegen

StartHaugastøl eller Finse (evt. Hallingskeid)
MålFlåm eller Voss
LengdeHaugastøl – Flåm: 81 km, Finse – Flåm: 57 km, Haugastøl – Voss 108 km.
HøydeforskjellTotal høydeforskjell 1341 m. Samlet stigning ca. 450 meter
Underlag80% grus, 20% asfalt
Barnevennlig?Minimalt med biltrafikk over fjellet, men den nedre delen av Flåmsdalen er åpen for vanlig biltrafikk. Deler av strekningen har et grovt veidekke. Det anbefales derfor ikke å ta med barn under 12 år på egen sykkel over høyfjellet.

Rallarvegen stammer fra den gang rallarane brukte den som anleggsvei under byggingen av Bergensbanen. I dag er den mest kjent som en sjeldent vakker sykkelvei, hvor naturopplevelsene står i kø.

Rallarvegen, over Hardangervidda, går langs Bergensbanen fra Haugastøl via Finse, Hallingskeid, Myrdal og ned til Flåm. Du kan også sykle til Voss og gjerne fortsette ut Hardangerfjorden til Rosendal eller Leirvik og ta båten til Bergen. Du kan også starte på Geilo, men da er det anbefalt å ta toget fra Geilo til Haugastøl på grunn av stor trafikk på RV7. Hvis du vil sykle videre til Voss må du ta lokaltoget fra Myrdal til Uppsete gjennom Gravhalstunnelen.

Veien, som i seg selv er en severdighet, bringer deg gjennom et fantastisk høyfjellsområde fra 1000 m.o.h. opp til 1300 meters høyde og ned til fjorden. Flere togstasjoner og hoteller langs veien gjør at turen kan gjøres veldig fleksibel, i forhold til for eksempel plutselige værendringer.

Rallarveien er en unik sykkeltur ikke bare fordi den byr på kombinasjonen av snaufjell og epokegjørende norsk samferdselshistorie. Ruta er i tillegg for det meste bilfri og trygg, og selve veien mange steder er en estetisk nytelse i seg selv der den mykt slynger seg mellom fjellvann, fosser, bergnabber og grov steinur. For mange er kanskje det beste likevel at lange strekk av denne veien er så flat at alle kan klare å sykle den, man trenger knapt gir på sykkelen. Her vil både barnefamilien og eldre kunne trives på sykkelsetet.

Når kan man sykle Rallarvegen?

Statistisk sett er det mest snø på Finse rundt 1. mai. Deretter begynner snøsmeltingen for alvor, men man kan ikke regne med å kunne sykle hele Rallarvegen før rundt begynnelsen/midten av juli.

Det er som regel mulig å sykle tidligere på Rallarvegen ved å sykle fra Haugastøl til Finse, ta toget fra Finse til Hallingskeid/Myrdal og så sykle videre til Flåm. Det er vanskelig å si når dette blir mulig, det varierer fra år til år. Oppdatert veimelding for Rallarvegen finner du på www.rallarmuseet.no

Sesongen varer som regel ut september.

Strekning
Det er en jevn stigning fra Haugastøl (900 moh), til Finse (1222 moh) til Fagervatn (1343 moh). Flåm stasjon ligger på 2 moh. Fra Fagervatn til Flåm er det derfor det meste fall med en del mindre stigninger underveis. Over høyfjellet kan det være mye snø tidlig i sesongen. Været kan skifte fort fra strålende sol til sterk vind og til tider snøbyger selv midt på sommeren. Ta derfor med godt med varme klær, lue og votter og regntøy. Ta med lappesaker og reserve dekk og slanger. Sesongen starter ca. 15 juli og ender rundt 1. september.  Turen kan også kombineres med Voss-Bergen.

Skilting
Veien er skiltet. Bratte partier ned Flåmsdalen, kjør forsiktig. Lokal trafikk til og fra fjellgården og setrene.
Naturopplevelse og kulturminne
Veien er håndlaget og ble brukt som transportvei under byggingen av Bergensbanen over Hardangervidda. Fra veien har du hele tiden kontakt med Bergensbanen som ble åpnet i 1909. Langs veien ser man steinbroer, gamle brakker, snøoverbygg og snøskjermer, gamle ingeniør- og vokterboliger. Fagernut vokterbolig 1340 moh, er den høystliggende arbeiderboligen i landet, og var i bruk fra 1904 til 1964.

Steder av interesse

Fagernut Vokterbolig og Rallarmuséet

Attraksjon

Rallarmuséet ligger langs Rallarvegen mellom Finse og Hallingskeid på 1310 moh. Her er det rallarkafe og utstilling med banevokter- og familieliv på Bergensbanens høyfjellstrekning.

Finse 1222

Overnatting

Her finner du norsk friluftsliv og norsk folketradisjon. Finse er ekte! Historien er viktig for oss når vi skal legge planer for fremtiden. Vi har en visjon om å bevare Finse som det er. Sykkelutleie for Rallarvegen.

Vatnahalsen Høyfjellshotell

Overnatting

Vatnahalsen ligger 820 m.o.h, og er et familieeid og -drevet hotell på toppen av Flåmsbana. De har skapt en avslappende og trivelig atmosfære, der alle er like velkommen -enten en kommer i nikkers eller dress.

Øen turistsenter & Geilo vandrerhjem

Overnatting Sykkelutleie

Et moderne og koselig feriesenter 2 km øst for Geilo sentrum, like ved hovedveien RV7 mellom Oslo og Bergen. Overnatting i velutstyrte, romslige ferieleiligheter med god standard og hyggelige, varierte hytter. Café om sommeren, frokostservering hele året.

Tilbake til forrige side