Mjølkevegen

Mjølkevegen

StrekningVinstra gjennom stølsriket Valdres til Gol
Lengde252 km fra togstasjon til togstasjon
Passer forStølsvidda er svært barnevennlig, men hele strekningen krever litt trening.

Mjølkevegen går hele strekningen mellom Vinstra og Golsfjellet. Den binder sammen sykkelopplevelsen i Valdres og Hallingdal til et eldorado for alle på to hjul. I tillegg til hovedruta, som både er godt skiltet og byr på mjølkeramper for rasten din, finnes det  flere avstikkere og runder som går ut og inn av Mjølkevegen.

  • Hele ruta er på ca. 250 km
  • Går langs fine fjell, støls – og hytteområder
  • Godt skiltet med ”Mjølkevegen”
  • Gjør turen så kort eller lang du vil
  • Egner seg for sykkeltralle hvis du holder deg på strekningene det er fjellveier
  • Tar du hele strekningen får du noe stisykling og kryssing av elv og overnatting
  • På Golsfjellet er strekningen fjellvei med noe sti om du ønsker det

På Golsfjellet finner du Mjølkevegen på strekningen Tisleifjorden – Oset Høyfjellshotell –Kamben Høyfjellshotell – Storefjell. Strekningen er skiltet og enkel både å finne og følge.

Flere av de fine sykkelturene på Golsfjellet kommer innom Mjølkevegen som Golsfjellet Rundt, Tisleidalen Rundt og Tisleifjorden Rundt.

Som seg hør og bør på  Mjølkevegen treffer du kuer, sauer og kanskje også geiter på din vei. Det er støler, hyttegrender og blomsterenger. Det er utsikt til fine fjell på begge sider av Tisleifjorden, som er grensen mellom Valdres og Hallingdal. Tar du turen fra Golsfjellet over demningen, sykler til Furuset med mjølkerampa og videre til Langestølen, får du en lett og fin tur.

På Langestølen er kolonialen med den hyggelige kaféen åpen mange av sommerens dager. Her er det himmelsk rømmegrøt og saften, den er laget av bær som vertinnen selv har plukket.

Mjølkevegen er en del av nasjonal sykkelrute 5. God tur!

 

Steder av interesse

Gomobu Fjellstue

Overnatting

På Gomobu Fjellstue kan du overnatte i en av 10 store hytte eller i et av 36 rom. I tillegg er det mulighet for leie av tur- og terrengsykler på Vaset til de mange sykkelmulighetene i området.

Haugseter Fjellstue

Overnatting

Haugseter Fjellstue er et supert utgangspunkt for naturopplevelser og oppleve levende stølsdrift.Overnatting i hytter og leiligheter, god mat fra et kjøkken med fokus på lokale råvarer, båtutleie, fiskekort og kart, gratis utlån av fiskestenger til barn.

Ruten Fjellstue

Overnatting

Ruten Fjellstue ligger langs Bjørnsonvegen øverst i Espedalen. Flott turterreng i skog og høyfjell. Fra toppen av Ruten (1517 moh) kan du se 93 fjelltopper i Jotunheimen over 2000 moh. Rom med eller uten dusj/toalett. Restaurant/bar, gratis internett, eget bryggeri.

Vasetstølen

Overnatting

Vasetstølen ligger på 830 m.o.h. på Vaset i Valdres, og er et tun med bygninger fra 1700 og 1800 tallet.
Her får du god mat og drikke i historiske omgivelser, og overnatting i fine hytter.

Sørre Hemsing

Overnatting

Vi ønsker velkommen til den tradisjonsrike garden Sørre Hemsing. Garden er et orginalt 4-kant tun med 8 bygninger fra 1600 tallet og 1800 tallet. Her finn du Oppistøga, Gamlestøga, buahus, fjøs, låve, smie, kvernhus og tørkehus. Alt slik det var før i tida, men med moderne komfort.

Kamben Høyfjellshotell

Overnatting Restaurant

Kamben Høyfjellshotell ligger flott til midt på Golsfjellet, men masse sykkelmuligheter rett utenfor hotelldøren. Her får du lune og deilige omgivelser, med tømmervegger, peiskos og god hjemmelaget mat.

Radisson Blu Mountain Resort, Beitostolen

Overnatting Restaurant

Førsteklasses høyfjellshotell med SPA, stort 25 m svømmebasseng, lekerom og konferansefasiliteter.

Storefjell Resort Hotel

Overnatting Restaurant Sykkelutleie

Fullservice hotell på Golsfjellet: overnatting, restaurant, bar, dans/pianist 6 dager pr. uke, treningsrom / basseng / velvære med SPA-behandlinger.

Oset Høyfjellshotell

Overnatting Restaurant Sykkelutleie

Oset Høyfjellshotell ligger midt på Golsfjellet mellom Hallingdal og Valdres, og 30 min fra Hemsedal. Hotellet ligger i naturskjønne omgivelser 900 m.o.h. ved Tisleiafjorden.

Visit Valdres AS

Turistinformasjon

I Valdres finner du turistinformasjonens hovedkontor bygdebyen Fagernes. Her står man klar til å hjelpe deg med førsteklasses råd og tips. Du finner også turistinformasjon på Beitostølen og Filefjell.

Mjølkevegen går fra Vinstra til Gol gjennom stølsriket i Valdres, 252 km fra togstasjon til togstasjon.

Togforbindelse via Oslo tilbake til Gol eller Vinstra: www.nsb.no

Du kan også ta bussen fra Lillehammer, rute 200 til Skåbu stopper ved Ruten Fjellstue på forespørsel. Dette er også et fint startpunkt, så slipper du alle bakkene opp fra Vinstra!

Mjølkevegen kan sykles som en hel rundtur ved å parkere bilen på Gol, ta toget til Vinstra og sykle tilbake.

Mjølkevegen kan også kombineres med topptur til Bitihorn og sykling via Eidsbugarden og Tyinkrysset. Nydelig tur, ta kontakt med Fagernes Turistinformasjon for mer informasjon.

 

Valdres Turistkontor på Fagernes har sykler til utleie. De tilbyr også en gratis sykkelguide med mer enn 20 turforslag i ulike deler av Valdres. Sykkelguiden inneholder også et gratis oversiktskart.

Tilbake til forrige side