Relaterte turer

Rutetips

Geilo er et fint utgangspunkt for Rallarvegen: her er også terrengsykling for store og små

Statusrapporter for Rallarvegen fra Rallarmuseet Finse

Ferdige Rallarvegen-pakker

Fakta

Totalt 123 km anleggsvei som går langs Bergensbanen fra Haugastøl til Myrdal og Flåm, samt fra Upsete til Voss.

Avstander

* Haugastøl - Flåm: 80 km
* Finse - Flåm: 57 km
* Haugastøl - Voss 108 km
* Haugastøl - Myrdal: 63 km
* Myrdal - Flåm: 18,5 km

Rallarvegen

Rutebeskrivelse med kart

Rallarvegen. Foto: Dagrun Nubdal

Start
Haugastøl eller Finse (også mulig å starte fra Hallingskeid).

Mål
Flåm eller Voss

Lengde
Haugastøl – Flåm: 81 km, Finse – Flåm: 57 km, Haugastøl – Voss 108 km.

Høydeforskjell
Total høydeforskjell 1341 m
Samlet stigning ca. 450 meter

Underlag
80 % grus, 20 % asfalt

Strekning
Det er en jevn stigning fra Haugastøl (900 moh), til Finse (1222 moh) til Fagervatn (1343 moh). Flåm stasjon ligger på 2 moh. Fra Fagervatn til Flåm er det derfor det meste fall med en del mindre stigninger underveis. Over høyfjellet kan det være mye snø tidlig i sesongen. Været kan skifte fort fra strålende sol til sterk vind og til tider snøbyger selv midt på sommeren. Ta derfor med godt med varme klær, lue og votter og regntøy. Ta med lappesaker og reserve dekk og slanger. Sesongen starter ca. 15 juli og ender rundt 1. september.  Turen kan også kombineres med Voss-Bergen.

Biltrafikk
Minimalt over fjellet, men den nedre delen av Flåmsdalen er åpen for vanlig biltrafikk

Familier
Deler av strekningen har et grovt veidekke. Det anbefales derfor ikke å ta med barn under 12 år på egen sykkel over høyfjellet.

Skilting
Veien er skiltet. Bratte partier ned Flåmsdalen, kjør forsiktig. Lokal trafikk til og fra fjellgården og setrene.
Naturopplevelse og kulturminne
Veien er håndlaget og ble brukt som transportvei under byggingen av Bergensbanen over Hardangervidda. Fra veien har du hele tiden kontakt med Bergensbanen som ble åpnet i 1909. Langs veien ser man steinbroer, gamle brakker, snøoverbygg og snøskjermer, gamle ingeniør- og vokterboliger. Fagernut vokterbolig 1340 moh, er den høystliggende arbeiderboligen i landet, og var i bruk fra 1904 til 1964.


Bike route 407695 - powered by Bikemap 

Sykkeltur i variert og frodig natur

Naturen er variert og spennende fra arktisk høyfjellsnatur til frodige Flåmsdalen. På turen ned til Voss, som går gjennom vill vestlandsnatur, passeres gamle bygdesamfunn. Over høyfjellet ligger det vanligvis mye snø. Tidlig i sesongen må man ta toget til Hallingskeid pga. snøforhold. Naturen på høyfjellet er sårbar, tenk før du handler, ta med ditt eget søppel og gjør ditt fornødne på toaletter som det er henvist til langs Rallarvegen. Vis respekt for hytter og andre private eiendommer langs ruta. Unngå telting i disse områdene. Hunder skal alltid være i bånd, av hensyn til vilt og husdyr.

Fra Haugastøl via Finse til Myrdal / Flåm

Rallarvegen starter på Haugastøl. Herfra går ruta videre med noe stigning til Storurdi og Finse. På til dels grovt dekke (stein og pukk) går ruta vestover med litt stigning til Fagernut og nedover til Hallingskeid. Det går bratt nedover gjennom Klevagjelet til Myrdal. Denne strekningen er bratt og til dels usikret, så her må man være forsiktig og helst gå av sykkelen. Fra Myrdal, via Vatnahalsen Hotel, går det bratt ned de 21 Myrdalssvingene. Fra Kårdalen (sommerfjøs og geitostproduksjon) går den siste strekningen gjennom frodige og dramatiske Flåmsdalen ned til Flåm.

Opplev Flåmsbana

Fra Flåm opplever du en utrolig togreise med Flåmsbana fra Flåm til Myrdal. På Myrdal tas sykkelen med på toget gjennom Gravhalstunnelen til Upsete. Herfra går det behagelig nedoverbakke til Mjølfjell og Voss.