Relaterte turer

Rutetips

Geilo er et fint utgangspunkt for Rallarvegen: her er også terrengsykling for store og små

Statusrapporter for Rallarvegen fra Rallarmuseet Finse

Ferdige Rallarvegen-pakker

Fakta

Totalt 123 km anleggsvei som går langs Bergensbanen fra Haugastøl til Myrdal og Flåm, samt fra Upsete til Voss.

Avstander

* Haugastøl - Flåm: 80 km
* Finse - Flåm: 57 km
* Haugastøl - Voss 108 km
* Haugastøl - Myrdal: 63 km
* Myrdal - Flåm: 18,5 km

Rallarvegen

Kort introduksjon

Ta en helg fri, og sykle Rallarvegen på Vestlandet i Norge

Rallarvegen stammer fra den gang rallarane brukte den som anleggsvei under byggingen av Bergensbanen. I dag er den mest kjent som en sjeldent vakker sykkelvei, hvor naturopplevelsene står i kø.

Rallarvegen, over Hardangervidda, går langs Bergensbanen fra Haugastøl via Finse, Hallingskeid, Myrdal og ned til Flåm. Du kan også sykle til Voss. Du kan også starte på Geilo, men da er det anbefalt å ta toget fra Geilo til Haugastøl på grunn av stor trafikk på RV7. Hvis du vil sykle videre til Voss må du ta lokaltoget fra Myrdal til Uppsete gjennom Gravhalstunnelen.

Veien, som i seg selv er en severdighet, bringer deg gjennom et fantastisk høyfjellsområde fra 1000 m.o.h. opp til 1300 meters høyde og ned til fjorden. Flere togstasjoner og hoteller langs veien gjør at turen kan gjøres veldig fleksibel, i forhold til for eksempel plutselige værendringer.

Rallarveien er en unik sykkeltur ikke bare fordi den byr på kombinasjonen av snaufjell og epokegjørende norsk samferdselshistorie. Ruta er i tillegg for det meste bilfri og trygg, og selve veien mange steder er en estetisk nytelse i seg selv der den mykt slynger seg mellom fjellvann, fosser, bergnabber og grov steinur. For mange er kanskje det beste likevel at lange strekk av denne veien er så flat at alle kan klare å sykle den, man trenger knapt gir på sykkelen. Her vil både barnefamilien og eldre kunne trives på sykkelsetet.

 

Når kan man sykle Rallarvegen?

Statistisk sett er det mest snø på Finse rundt 1. mai. Deretter begynner snøsmeltingen for alvor, men man kan ikke regne med å kunne sykle hele Rallarvegen før rundt begynnelsen/midten av juli.

Det er som regel mulig å sykle tidligere på Rallarvegen ved å sykle fra Haugastøl til Finse, ta toget fra Finse til Hallingskeid/Myrdal og så sykle videre til Flåm. Det er vanskelig å si når dette blir mulig, det varierer fra år til år. Oppdatert veimelding for Rallarvegen finner du på www.rallarmuseet.no

Sesongen varer som regel ut september.

 

Kan barn sykle Rallarvegen?

Ja, barn fra rundt 12-års alder som er vant til å sykle kan fint sykle Rallarvegen hvis man tar det med ro for å unngå uhell og passer seg for “travle” syklister som kan komme brått på. Siste biten ned mot Flåm er ikke bilfri, så her må man også passe seg for biler. Deler av ruta er krevende på grunn av grov pukk i veien og smal/usikret vei, her må man ta det med ro og helst gå av sykkelen.

Husk at det er også fint å bare sykle deler av ruta! Det fineste partiet for barn er mellom Haugastøl og Hallingskeid, men det er det svært få tog som stopper på Hallingskeid hvis man vil ta toget tilbake. Strekningen Haugastøl – Finse er ca. 24 km – ofte er det langt nok for de litt mindre barna – og det går langt flere tog hit.

 

Pakket og klart – Rallarvegen-pakke

Norske Bygdeopplevelser har ferdig pakke

Rallarvegen – 3 dager

Rallarvegen er Norges mest populære sykkeltrasé. Den er både en naturopplevelse og et kulturminne. Det anbefales å ta turen i perioden fra ca. 10. juli – 22. september 2016.  Turstart mandag, onsdag eller fredag. Passer for voksne og barn fra 12 år og oppover med sykkeltrening.

Les mer og bestill

 

Jenter på hjul på Rallarvegen