Relaterte turer

Fakta om Nordsjøruta

Nordsjøruta, Rogaland er en del av The North Sea Cycle Route, som er en 6000 km lang rekke av opplevelse gjennom flere land, som ligger klar og venter på deg.

NB: ruta går ikke lenger over Karmøy
Nedlegging av hurtigbåt og ferge mellom Mekjarvik og Skudeneshavn gjør at man må ta båt fra Stavanger til Nedstrand via Ryfylkeøyene. Her er det muligheter for fin øyhopping!

North Sea Cycle Route

Nordsjøruta

Rutebeskrivelse med kart

 

Rute:

Kristiansand – Mandal – Lyngdal – Farsund – Flekkefjord – Egersund – Vigrestad – Stavanger – Nedstrand  – Haugesund – Bømlo – Stord – Bergen

  • Lengde: 601 km
  • Samlet stigning: ca 3800 hm
  • Underlag: 90 % asfalt, 10% grus
  • Biltrafikk: variabelt fra bilfritt til en del trafikk

 

Strekning:

Ruta går mange steder i strandsonen. Flatt terreng og svært liten stigning, bortsett fra strekningen Flekkefjord – Ogna. Liten eller ingen biltrafikk langs ruta. Grusvei eller asfaltert vei. Ikke behov for mountainbike, men racersykkel frarådes.

Familievennlig:

Ruta fra Ogna (20 km nord for Egersund) til Haugesund er lettsyklet og dermed godt egnet for mindre barn og voksne i normal fysisk form.

Skilting:

Nasjonal sykkelrute 1. Merket med egne sykkelskilt (rødbrune).

Rogalandsnaturen er full av kontraster. Her er dramatiske og idylliske fjorder, høye fjell og slake heier, lange hvite sand- og rullesteinstrender, svaberg og et fantastisk øyrike. Nordsjøruta i Rogaland er verken tøff, farlig eller spesielt krevende å sykle, bortsett fra strekningen Flekkefjord – Ogna, men naturen er mektig. Store deler av ruta går langs Jærens strender. Noen av Norges mest kjente billedkunstnere oppdaget det særegne landskapet ved århundreskiftet og tilbrakte somrene her hvor de prøvde å fange det helt spesielle lyset som bare finnes ute ved havet. Nettopp på Jæren hentet dikteren Arne Garborg inspirasjon til naturbeskrivelsene i Haugtussa.

Muligheten for øyhopping med sykkel er mange. Med ferjer tas du ut til Ryfylkeøyene som f.eks. Kvitsøy og Finnøy. Ferje fra Mekjarvik må du ta for å følge Nordsjøruta videre nordover til den sjarmerende seilskutebyen Skudeneshavn.

Nordsjøruta går gjennom Rogalands byer; Egersund, Stavanger, Sykkelbyen Sandnes, Skudeneshavn, Kopervik og Haugesund. Hver av byene har et rikholdig aktivitets- og kulturtilbud som er lett tilgjengelig for sykkelturisten.

En sykkeltur langs Rogalandskysten er også en tur i historiske spor. Steingjerdene på Jæren forteller om nybrott og slit. Hver gammel kirkegård har en historie å fortelle og de mange fyrene vitner om en spennende kystkultur.

Nordsjøruta i Rogaland går gjennom den sørligste delen av Fjord Norge til Egersund. Herfra går sykkelruta langs den gamle bilfrie Vestlandske Hovedvei til Ogna hvor man møter de første av Jærens mange sandstrender. Videre følges den gamle Kongeveien langs kysten gjennom Brusand og Vigrestad til Hå Gamle Prestegård. Nordover ligger flotte badestrender som perler på en snor. Fra Sola kan du velge å sykle inn i landet til Sandnes og langs Gandsfjorden videre til Stavanger eller du kan følge kysten gjennom Sola til Tungenes Fyr. Fra Mekjarvik kommer du til Karmøy med ferje til Skudeneshavn. Herfra følger ruta kysten til Haugesund.

Eigersund – Stavanger


Bike route 409531 - powered by Bikemap 

Nedstrand – Haugesund


Bike route 2493811 - powered by Bikemap 

Langevåg – Stord – Sandvikvåg


Bike route 412684 - powered by Bikemap 

Halhjem – Bergen