Relaterte turer

Fakta om Nordsjøruta

Nordsjøruta, Rogaland er en del av The North Sea Cycle Route, som er en 6000 km lang rekke av opplevelse gjennom flere land, som ligger klar og venter på deg.

NB: ruta går ikke lenger over Karmøy
Nedlegging av hurtigbåt og ferge mellom Mekjarvik og Skudeneshavn gjør at man må ta båt fra Stavanger til Nedstrand via Ryfylkeøyene. Her er det muligheter for fin øyhopping!

North Sea Cycle Route

Nordsjøruta

Kort introduksjon

Nordsjøløypa fra Kristiansand til Bergen

Nordsjøruta fra Kristiansand til Bergen byr på dramatiske fjorder, nakne berg og slake heier, den går langs lange steingjerder, forblåste rullesteinstrender, fyr og en rekke øyer. På Jæren vil du også få nærkontakt med noen av landets lengste og flotteste sandstrender. Du sykler via en rekke mindre byer, så turen kan godt få merkelappen ”småbyhopping”!

Turen fra Kristiansand til Bergen er lang og egner seg for syklister i god form. Store deler av turen er småkupert og grei, men partiet mellom Spangereid og Egersund er langt mer kupert med mange og lange stigninger.

Fra Jæren flater det imidlertid ut, og man får turens kanskje fineste og letteste strekk fra Ogna mot Nærbø. Her er flere svært idylliske og bilfrie veipartier, høydepunktet er kanskje den gamle Kongeveien langs kysten gjennom Brusand og Vigrestad til Hå Gamle Prestegård.

På turen videre fra Stavanger kan man benytte kystbussen hvis det er plass til sykkelen på bussen (men mange avganger hver dag, og sykkelen kan tas med til barnetakst) eller båten til Nedstrand og videre gjennom Tysvær til Haugesund. Det er dessverre ikke lenger mulig å ta båt fra Stavanger til Karmøy. Fra Haugesund fortsetter man i lett kupert terreng nordover via øyene Sveio, Bømlo, Stord og Huftarøy før siste strekning mot Bergen.

Øyhopping i Boknafjorden 

Muligheten for øyhopping med sykkel er mange. Med ferjer tas du ut til Ryfylkeøyene som f.eks. Kvitsøy og Finnøy. Ferje fra Mekjarvik til Skudeneshavn er lagt ned, så alternativet nå er hurtigbåt til Nedstrand hvis du ønsker å fortsette nordover på Nordsjøruta.

Kart over mulig sykkelrute fra Nedstrand til Haugesund finner du her.

Skudeneshavn på sørspissen av Karmøy langs Nordsjøruta.

Småbyhopping langs kysten

Nordsjøruta byr også på en fantastisk “småbyhopping” langs kysten: Kristiansand, Mandal, Farsund, Flekkefjord, Egersund, Stavanger, Sykkelbyen Sandnes, Skudeneshavn, Kopervik og Haugesund. Hver av byene har et rikholdig aktivitets- og kulturtilbud som er lett tilgjengelig for sykkelturisten.

Nordsjøruta i Rogaland går langs den gamle bilfrie Vestlandske Hovedvei til Ogna hvor man møter de første av Jærens mange sandstrender.

Strandhopping i Mandal
Det er vel verdt å stoppe opp og nyte livet på veien. I Mandal kan du sykle fra strand til strand og finne din og barnas favorittstrand i le for vinden! Sjøsanden, Lordens, Stumpestrendene, Kanelstranda, Spidsbo, Banken eller Lille Banken, her får du sørlandsidyll på rekke og rad. Turistkontoret har sykkelkart med mange fine turer. Sykler og tilhenger er også til leie på turistkontoret i Mandal.